Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić svečano je danas otvorio konferenciju “Dan Amerike u Beogradu” i tom prilikom ocenio da je taj skup dragocena prilika da se govori o daljem razvoju bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Orlić je podsetio da odnose između Srbije i SAD karakteriše i značajno trajanje, gotovo duže od 140 godina i da su te odnose obeležili važni događaji kao što su Prvi i Drugi svetski rat kada je, prema njegovim rečima, srpski narod pokazao da ima značajno mesto u svetu i kao takav bio prepoznat i od strane SAD kao saveznik.

“Kroz slobodarsku tradiciju koju smo kroz istoriju pokazali i dokazali, mi smo veoma ponosni danas, ponosni na činjenicu da i danas upravo takvu slobodarsku politiku vodimo u našoj državi, slobodarsku, suverenu, samostalnu što znači da uvek sami donosimo svoje odluke i uvek slušamo glas svog naroda i radimo u njegovom interesu i interesu naše države”, rekao je Orlić. Dodao je da državnu politiku koju Srbija vodi danas, a koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za šta je dobio suverenu podršku i suglasnost naroda, vodi i Narodna skupština i Vlada Srbije.

“Jačanje prijateljstva, jačanje saradnje kada je o SAD reč za nas znači iskrenu želju da te odnose podignemo na još viši nivo kroz uspostavljanje strateškog dijaloga”, rekao je Orlić. Dodao je da je Srbija podigla saradnju i na ekonomskom planu na šta je takođe ponosna, kao i na sve investicije koje su u Srbiju došle upravo iz SAD prethodnih godina i ponosni na svako radno mesto koje je na taj način obezbeđeno.

“Jednako smo ponosni na sve ono što smo uradili zajednički na razvoju infrastrukture i tu ponovo imamo projekte od kapitalnog značaja i oni suštinski doprinose da na pozitivan način menjamo lice naše zemlje danas”, rekao je Orlić.

Orlić je zahvalio SAD na priznanju i podrški koju ima Srbija, budući da podržavaju projekat poput Otvorenog Balkana koji je potekao upravo iz Srbije i koji uz ekonomiju i infrastrukturu, saobraćaj, podrazumeva i jačanje političkog poverenja i političkih veza, ali i jačanje veza među ljudima.

“Ujedno hvala i za podršku Srbiji na njenom evropskom putu jer je to bilo i ostaće naše strateško opredeljenje, kao i na tome što danas možemo da čujemo da je Srbija za SAD ključni partner u ovom delu Evrope i to zahvaljujući državnoj politici koju vodi predsednik Srbije”, zaključio je Orlić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: