Vladimir Orlić izjavio je da će Srbija čuvati mir i stabilnosti, ali i bezbednost Srba na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je danas da će Srbija čuvati mir i stabilnosti, ali i bezbednost Srba na KiM i da očekuje pojačavanje starnih pritisaka na našu zemlju posle 17. decembra.

“Od 17. decembra će ponovo doći predstavnici najvećih država da iznesu svoje mišljenje i viđenje o KiM, ali je najvažnije da pružimo podršku poredseniku Vučiću koji je dobio ubedljivu većinu na poslednjim izborima. Čuvaćemo mir, i stabilnost, ali i bezbednost Srba na KiM i da se borimo mudro, hladne glave i postojano i uz sve teške pritiske koji će posle 17. da budu još gori”, rekao je Orlić za Tanjug.

On je ocenio da Srbi u Pokrajini preživljavaju doslovce teror, čija pozadina je pritisak na njih da se isele.

“Juče je bio Međunaroidni dan ljudskih prava i zapitate se da li je moguće šta se dešava srpskom narodu u sred Evrope, da im se krše osnovna ljudska prava svakog dana i na to svi ćute, a zapitate se šta bi radili da se to dešava njima i njihovim građaniama”, istakao je Orlić.

On je naglasio da se Srbi na KiM kažnjavaju zatvorom za verbalni delikt, a prethodno ih Kurtijeva vlast maltretira.

“Ovi Kurtijevi čoveka stave u lance, upadnu u kuću i bace ga godinu dana u zatvor samo zato što je rekao nešto što im se ne sviđa. Sve to samo zato da bi isterali Srbe. Kurti sve vreme pokušava da protera Srbe sa KiM i sve što rade rade zbog toga”, rekao je Orlić.

Dodao je da naša država i predsednik Vučić pokušavaju da sačuvaju mir u nemogućim uslovima.

“Kurti i Priština neće da ispune svoje obaveze, nego uništavaju srpski narod, a mi pokušavamo da sačuvamo mir. Ne samo za Srbe, nego i za Albance, a Kurti pokušava da za sve njih napravi pakao. Deset godina poštujemo sporazum, a vi nećete tu jednu jedinu stvar da uradite koja je bila vaša obaveza. Ljudi su izašli i rekli da neće da učestvuje u tome”, objasnio je predsednik Skupštine.

On je procenio kako će naredni Kurtijevi potezi biti da završi formiranje takozvane vojske Kosova, da ukine Srbima pravo da budu predstavljeni i da ubaci svoje ljude u vladu u Prištini, poput Nenada Rašića i Rade Trajković, kako bi tvrdio da su oni predstavnici Srba, iako su dobili 0,17 odsto glasova na izborima.

Orlić smatra da Kfor neće prihvatiti zahtev Beograda da se 1.000 pripadnika naših snaga bezednosti vrati na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Oni to neće da prihvate i daće hiljadu nekih izgovora i razloga, ali mi to tražimo, jer na to imamo pravo. Ako bi bili korektni, trebalo bi da kažu ‘U redu, samo da vidimo na koji način’. Za nas je važno da smo mi na to sprermi i da ne može niko da kaže da niko nikada nije tražio to na šta imamo pravo”, objasnio je Orlić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: