Podeli vest

U 20. paketu pomoći Bajdenove administracije, trebalo bi da bude isporučeno sto oklopnih transportera hamvi za zaštitu ukrajinskih vojnika na linijama fronta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bela kuća
Foto: Shutterstock

Najnoviji paket pomoći Vašingtona ukrajinskim oružanim snagama vredan je 675 miliona dolara, London je drugi po isporuci oružja Kijevu, a i mnoge druge zemlje pružaju pomoć Ukrajini, objavio je danas “Dojče vele”.

U 20. paketu pomoći Bajdenove administracije, trebalo bi da bude isporučeno sto oklopnih transportera hamvi za zaštitu ukrajinskih vojnika na linijama fronta.

Dalje isporuke municije za artiljerijsko oružje himars nalaze se na vrhu spiska američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je taj spisak predstavio na petom sastanku tzv. „Ukrajinske kontakt-grupe” početkom septembra u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Lice rata u Ukrajini se menja, rekao je Ostin u Ramštajnu, obraćajući se predstavnicima više od 40 zemalja – američkih saveznika koji podržavaju Ukrajinu slanjem vojne opreme i oružja.

SAD su od početka ruske invazije 24. februara pružile 14,5 milijardi dolara pomoći ukrajinskim snagama.

Prema podacima vlade u Berlinu, Nemačka je od 1. januara do 5. septembra odobrila izvoz naoružnja u vrednosti od više od 733 miliona evra.

Nemačka, uprkos političkom pritisku saveznika, i dalje odbija da isporuči Ukrajini borbene tenkove tipa marder.

Kijev od Berlina od marta traži oklopno oružje, kao što je tenk marder.

Nemačko ministarstvo odbrane dalo je preciznije podatke kada je u pitanju isporuka 20 protivvazdušnih tenkova gepard, za šta je Berlin dobio odobravanje SAD-a i Ukrajine.

Britansko Ministarstvo odbrane ne objavljuje podatke o stvarnim isporukama oružja Ukrajini.

Početkom juna, London je objavio da je pokrenuo program obuke ukrajinskih vojnika u cilju osposobljavanja za upotrebu artiljerijskog naoružanja koje će im iporučiti.

Vojni analitičari pretpostavljaju da je ta obuka Kijevu donela odlučujuću prednost, posebno tokom nedavnog vraćanja pod kontrolu teritorija u severoistočnoj Ukrajini.

Na marginama samita NATO-a u junu u Madridu, London je objavio da finansira kupovinu modernih sistema protivvazdušne odbrane, dronova i artiljerijske municije u vrednosti od 1,15 milijardi evra za Ukrajinu.

Time je finansijska podrška Londona Ukrajini ove godine iznosila 4,4 milijarde evra.

U odnosu na svoju ekonomsku moć, do sada su Ukrajini najviše pomoći, vojne i civilne, dale članice EU: Estonija, Letonija, Poljska i Litvanija, i to naročito odmah posle početka ruske invazije 24. februara.

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht nedavno je govorila o ugovorima o tzv. „razmeni prstenova“ odnosno kružnoj razmeni oružja sa Slovačkom, Češkom i Grčkom.

Tri zemlje bi trebalo da za svoje isporuke Ukrajini dobiju zamensko oružje iz Nemačke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: