Podeli vest

Evropske unije se ne tiče kako je Francuska koristila svoju policiju tokom proteklih nereda, izjavila je Lorans Bun, francuska državna sekretarka za Evropu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, File

Evropski komesar za pravosuđe Didije Renders je ranije izjavio da o policiji u Francuskoj treba razmisliti, s obzirom na “upečatljiv nivo nasilja” u toj zemlja već nekoliko godina, a što je kulminiralo u poslednjim neredima.

“Biću vrlo jasna“, rekla je Bun na pretresu u francuskom Senatu:

“Nije na Didijeu Rendersu ili Evropskoj komisiji da se interesuju za način na koji Francuska upravlja svojim policijskim snagama.” Ona je video klip sa tom izjavom na pretresu objavila na svom tviter nalogu, preneo je portal “Politiko”.

Renders je, u intervjuu belgijskom radiju, rekao da postoji potreba da se “razmišlja o (francuskoj) policiji” s obzirom na “upečatljiv nivo nasilja” kojem je ta zemlja bila svedok u poslednjih nekoliko godina, što je kulminiralo u nedelju dana nereda nakon smrti tinejdžera Nahela M., koga je ubio policajac.

“Moramo da ispitamo veoma visok nivo nasilja, jer ono ponekad predstavlja izazov u ​​ponašanju određenog broja policajaca — kao što smo videli iz dramatičnih situacija koje su se dogodile”, rekao je Renders. To se takođe odnosi, dodao je, na “ponašanje ljudi, koji imaju pravo da slobodno demonstriraju – to je osnovno pravo – ali ne da pljačkaju prodavnice, uništavaju preduzeća ili uništavaju javnu imovinu”, podseća “Politiko”.

Pariz: Stotine demonstranata marširalo protiv policijskog nasilja uprkos zabrani

Stotine demonstranata marširalo je danas u Parizu protiv policijskog nasilja, uprkos zabrani okupljanja, nedelju dana nakon nereda izazvanih ubistvom tinejdžera u pariskom predgrađu. Policija je rasterala demonstrante sa Trga Republike ka bulevaru Magenta, preneo je Rojters.

Policijska uprava Pariza navela je u odluci objavljenoj na svojoj veb stranici da je zabranila planirane demonstracije. Vlasti su takođe zabranile demonstracije u Lilu koje su bile planirane za danas.

Marš u Marseju je održan sa promenjenom putanjom, van centra grada. Demonstracije za danas sazvala je porodica Adame Traorea, Francuza afričkog porekla koji je umro u policijskom pritvoru 2016. godine. Organizatori su tražili da premesti protest u centar Pariza nakon što je zabranjen ulazak u predgrađe Pariza u kojem je Traore umro.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je ove sedmice da je uhapšeno više od 3.000 ljudi, uglavnom tinejdžera tokom šest noći nereda, a da je oštećeno oko 2.500 zgrada. Neredi su širom Francuske izbili nakon što je policija tokom saobraćajne kontrole ubila tinejdžera alžirskog porekla u pariskom predgrađu Nanter.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: