Podeli vest

Mobilni telefoni postali su neophodnost u našem životu, ali psiholozi smatraju da bi i dalje mi morali da držimo kontrolu nad telefonima, a ne da telefoni kontrolišu nas. Sa time se slažu i pojedini vlasnici restorana koji su uveli novo pravilo- poklon za one bez telefona za ručkom ili večerom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

U severnom italijanskom gradu Veroni, novoosnovani restoran svim posetiocima daje flašu crnog vina ako predaju svoje mobilne telefone pre večere. Vlasnik Ristorante Al Condominio, Anđelo Lela, rekao je za Radio broj jedan da ne vidi razloga da proveravate svoj mobilni telefon svakih pet sekundi i ocenio da je za neke ljude “telefon kao droga.”

„Potreba za ’digitalnom detoksikacijom’ je potreba koju i sam osećam i koje su svesni i mnogi drugi“, kaže suosnivač restorana. „Zato smo mislili da ćemo ohrabriti naše klijente da odlože svoje telefone kada dođu kod nas”.

Kontinuirana detoksikacija – Nagrada za hrabre

Međutim, flaša vina je dostupna samo ako se mobilni telefon zaista ostavi na čuvanje u malom sefu koji se nalazi na ulazu u restoran.

Prema rečima vlasnika, 90 odsto gostiju koristi ovu ponudu. Drugi restorani u Italiji već neko vreme dele vaučere gostima koji dobrovoljno daju svoje mobilne telefone.

Recenzije za Ristorante Al Condominio se ne mogu slati ni na digitalnim platformama. Umesto toga, restoran traži od svojih kupaca da ih zapišu olovkom na papir i stave u poštansko sanduče.

„Biće nas sigurno manje na internetu, neće biti ni fotografija naših jela na mrežama, ali ova naša akcija vredi više od toga” kaže Anđelo Lela.

Pre nego što razbijete svoj telefon, probajte “digitalni detoks”

Između poplave mejlova, poruka na Viber i WhatsUp  grupama, mahnitog skrolovanja po društvenim mrežama i svih vrsta obaveštenja, naša koncentracija se testira svakog dana. Stalno smo ometani i pod stresom zbog naših elektronskih uređaja i zvukova raznih obaveštenja.

Pre nego što potpuno izgubimo kontrolu i razlupamo telefon, možda bi bilo dobro da se isključimo, duboko udahnemo i povratimo izgubljenu ravnotežu.

Kako? Pa baš digitalnim detoksom.

Digiralni detoks je proces svesnog i privremenog udaljavanja od digitalnog sveta.

Psiholozi savetuju da se za početak ograničite na 20 minuta dnevno bez telefona, a da zatim povećavate broj minuta.

U drugoj fazi možete obavestiti najbliće u kom satu isključujete telefon, da ne bi izazivali paniku kod drugih kada se ne javljate.

U trećoj fazi ste spremni da odete u restorane u kojima ćete dobiti nagradu za digitalni detoks.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: