Podeli vest

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i “najteži zločin protiv naroda Rusije”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ujedinjen nacije
Foto: Shutterstock

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i “najteži zločin protiv naroda Rusije”, ocenivši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u Rusiji, preneo je američki portal Dejli Bist.

Boris Bondarev, koji je radio u ruskom ministarstvu spoljnih poslova od 2002. godine, prvo u Moskvi, a zatim u Ženevi, ocenio je da je “nivo laži i neprofesionalnosti u radu ministarstva spoljnih poslova Rusije sve vreme u porastu”.

Ruski diplomata je imenovao i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, za kojeg je rekao da je “počeo kao intelektualac koji se visoko ceni”, koji je sada dobra ilustracija degradacije sistema.

Bondarev krivi Lavrova, a ne Putina za mnoge nedavne odluke Rusije i osuđuje ga da “preti svetu (i Rusiji) nuklearnim oružjem” ocenivši da rusko ministarstvo spoljnih poslova, u čijem je radu učestvovao dve decenije, više nije diplomatska služba.

“Sve se svodi na ratna huškanja, laži i mržnju i služi interesima nekolicine, vrlo malom broju ljudi, čime se doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike i nikoga za to ne može da krivi osim svoju nepromišljenu politiku”, napisao je on u svojoj ostavci.

Bondarev tvrdi da su rat osmislili ljudi koji su spremni da žrtvuju što više ruskih i ukrajinskih života da bi “zauvek ostali na vlasti, živeli u pompeznim i neukusnim palatama, plovili na jahtama koje se po tonaži i ceni mogu uporediti sa celom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti.”

Bondarev je prvi visoko rangirani ruski diplomata koji je rekao da uprkos svojih 20 godina u ruskoj službi “jednostavno ne može više da učestvuje u ovoj krvavoj, besmislenoj i apsolutno nepotrebnoj sramoti”.

Izveštač Rojtersa za sada nije uspeo da dobije komentar stalne misije Ruske Federacije u UN u Ženevi povodom javnog istupanja Borisa Bondareva.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: