Podeli vest

Načelnica Bolnice za dečije plućne bolesti KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da u tom kliničkom centru trenutno nema nijednog kovid pacijenta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

korona
Foto: Pixabay

Ona je za Tanjug rekla da je šesnaestoro dece hospitalizovano sa respiratornim problemima ili tegobama u stomaku sa blagom kliničkom slikom, što je prema njenim rečima, karakteristično za ovaj period godine.

Dodala je da poslednjih nedelju dana ima više dece koja imaju kako respiratorne probleme, tako i gastrointestinalne probleme, kao i da su to obično virusne infekcije praćene visokom temperaturom, povraćanjem, dijarejom, dok s druge strane je to bronhitis koji su karakteristični za ovaj period godine.

“Što se tiče korone, trenutno nemamo nijednog pacijenta, pre dve nedelje smo imali bebu od tri i po meseca koja je bila visoko febrilna sa znacima respiratorne infekcije, kovid pozitivna, ali sa blagom kliničkom slikom”.

Na pitanje da li su deca u ovom soju ugroženija ona je rekla da se očekuje se da će biti više obolelih jer su krenuli i vrtići i škole, ali da je sve to i dalje sam početak.

“Tek je sam početak, ovo što sada dolazi trenutno i testirani i netestirani imaju vrlo blagu kliničku sliku koja prolazi kroz nekoliko dana i to su blagi simptomi”, rekla je Ostojić.

Kada je reč o merama koje su na snazi u KBC “Dragiša Mišović”, kao i o broju hospitalizovane dece, Ostojić kaže da su dve i po godine tokom pandemije bili bolnica koja je primala samo kovid pozitivne pacijente, te da su zbog toga bili organizovani u epidemiološkom smislu. Kaže i da je osoblje u zdravstvu puno naučilo i da je potpuno spremno.

“Puno smo naučili i mi smo potpuno spremni, epidemiološke mere koje smo imali i ranije, povećana higijena, nošenje maski u zatvorenom prostoru”, objasnila je Ostojić.

Kardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Miljana Balević objasnila je da broj od 1.529 pozitivnih na kovid ukazuje na to da moramo biti obazrivi i primenjivati kako ličnu tako i higijenu prostora u kom boravimo kako bismo smanjili verovatnoću od zaražavanja, ali i nošenje maski kako bismo se što više zaštitili.

“Za sada mi regularno radimo sve operacije i sve intervencije, a pacijenti koji dolaze na neku od dijagnostičkih procedura koje su ozbiljnije su u obavezi da donesu antigenski tekst, nakon čega se radi snimanje”, rekla je Balević. Dodala je da se nada da je novi soj korona virusa mutirao toliko da ne može da nas obori kao i da se nada da će imuniteti ljudi, ako na njih utičemo adekvatnom ishranom, uticati na to da klinička slika bude što blaža.

“Ne treba upadati u nekakvu vrstu panike, neophodno je da budemo obazrivi, a ključ je u tome da se pravilno odnosimo prema sebi i prema prosotru u kome živimo i radimo”, rekla je Balević i dodala da se sa virusima nikada ne zna, ali da je struka spremna i da su tu za bilo kakvu vrstu reakcije i pomoć najugroženijima.

“Moramo voditi računa o sebi, da se hranimo zdravo, da ishrana bude zdrava, puna vitamina i proteina kako bi organizam što brže savladao virus”, rekla je Balević i podsetila da i vakcina predstavlja jedan vid zaštite. Objasnila je da je čim postoji neki od respiratornih simptoma ili problema sa stolicom važno uraditi test na kovid.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: