Podeli vest

Optuženi za curenje poverljivih dokumenata Pentagona, slao je osetljive informacije mesecima velikoj onlajn grupi, preneo je “Njujork tajms”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PENTAGON
Foto: Shutterstock

Pripadnik američke vazduhoplovne Nacionalne garde, optužen za curenje poverljivih dokumenata Pentagona, slao je osetljive informacije mesecima velikoj onlajn grupi, preneo je “Njujork tajms”, citirajući onlajn objave u čiji je uvid imao njujorški list.

U februaru 2022. godine, neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu, korisnik koji odgovara profilu osumnjičenog Džeka Tešeire (21), počeo je da kači na internet osetljive tajne informacije o ruskim ratnim naporima na čet grupi socijalne platforme Diskord, u kojoj je bilo 600 članova, preneo je Rojters.

Ova čet soba je bila lako dostupna i bila prikazana na Jutjub kanalu. Pentagon je odbio da komentariše nove informacije do kojih je došao “Njujork tajms”.

Tešeira se suočava sa optužnicama da je odavao strogo poverljive vojne tajne, a uhapšen je prošle nedelje. Njujorški listi navodi da novootkrivene informacije uključuju detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima ruskih špijunskih agencija i pomoći koja je poslata Ukrajini.

Korisnik koji je kačio podatke tvrdio je da je koristio informacije Nacionalne bezbednosne agencije, CIA i još nekih obaveštajnih agencija.

Ovaj slučaj se smatra najopasnijim curenjem američkih bezbednosnih podataka još otkako se 700.000 poverljivih dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks 2010. godine.

Tešeira se tereti za špijunažu, jer je nezakonito kopirao i slao osetljiv vojni materijal, a druga optužba je povezana sa nezakonitim uzimanjem vojnog materijala na nedozvoljenu lokaciju.

Pravnici su ocenili da će se, sasvim sigurno, suočiti sa još nekom optužnicom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: