Početak godine je vreme kada se prema statistikama najčešće podnose zahtevi za razvod brakova i traže konsultacije bračnih terapeuta. Ova godina se ne razlikuje, a bračni terapeut savetuje šta parovi treba da učine pre konačne odluke

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Kimberlee Sweeney iz kompanije Degrees of Separation, sertifikovani bračni savetnik potvrđuje da je i ove godine u januaru bila zauzeta pozivima parova koji su joj se obratili sa pitanjem da li da uđu u brakorazvodnu parnicu ili da pokušaju da spasu svoje brakove.

“Mnogi samo istražuju da li žele da ostanu i pokušaju da poprave odnos, ili bi jednostavno trebalo da odu!” kaže Kimberlee. “To nazivam ‘da li da ostanem ili odem’ fazom.”, kaće Kimberlee za australijski Nine News.

Kimberlee dodaje da oko 75 odsto njenih klijenata ima takav stav kada joj se obrate – i ovo vreme krize je jedno od Kimberleeinih omiljenih za intervenciju, jer je strastvena u spasavanju dobrih brakova, a njen Gottman terapijski pristup znači da može istražiti sve opcije iz perspektive oba partnera.

Nesigurnost u odnosima

Ako se osećate malo nestabilno u svom braku ili odnosu, Kimberlee predlaže da probate sve ljudski moguće kako biste pokušali da ga održite pre nego što odustanete.

“Posebno ako imate malu decu zajedno”, dodaje ona, “tako da možete sa čistom savesti reći da ste zaista OBOJE dali sve od sebe.”

Zato što, kaže Kimberlee, važno je uložiti trud i dati sve od sebe jer, “koliko god da mislite da je ova faza u vašem odnosu teška, verujte mi kad kažem, u većini slučajeva, razvod je 100 puta teži.”

Kimberlee kaže da postoji nekoliko ključnih načina da zaista uložite u svoj odnos, koje biste trebali primeniti što je pre moguće – ne samo u kriznim situacijama. A to je da uvek izlazite s partnerom – ne samo na početku veze.

“Zavođenje nikada ne bi trebalo da prestane!” kaže Kimberlee.

“Uložite isti trud kao što ste oboje ulagali u početku. Ako to možete uraditi jedno za drugo, veza će imati mnogo veću dugovečnost. Nemojte postati zadovoljni ili uzimati jedno drugo zdravo za gotovo. Pokazujte ljubav, poštovanje i zahvalnost svakodnevno kako biste održali ljubav živom.”

Foto: Pexels

Prava pitanja održavaju ljubav živom

Kimberlee kaže da je jedan od ključnih načina da održite ljubav živom da postavljate pitanja. Ona ima listu pitanja koje često deli sa svojim klijentima kako bi ih poneli kući i koristili kako bi videli kakav će efekat imati na njihov odnos – ponekad to može brzo ponovno povezati par, a ponekad otkrije da je najbolje krenuti dalje.

Međutim, ona ima nekoliko napomena o ovome. Prvo, cilj ovde nije da jedno drugome postavljate ova pitanja ceo dan, svaki dan.

“Radi se o povezivanju, pokazivanju interesovanja jedno za drugo i činjenju da se druga osoba oseća viđenom, da se oseća da je neko čuje i i razumle”, kaže ona.

“Dakle, kada postavite pitanje, zaista slušajte odgovor i ponovite ono što su vam rekli – tako da se sruga osoba oseća i bude sigurna da ste je čuli i pitajte, ‘da li sam to dobro razumeo/la?’ Ili, ‘O! To je nešto što nisam nikada znao ili razumeo o tebi! Reci mi više o tome.’ Pretvorite to u dijalog – ne samo u 20 pitanja”, pojašnjava Kimberlee..

Uključivanjem i pojavljivanjem i ispunjavanjem potreba jedno drugome ili razumevanjem interesa jedno drugoga dolazite do srži efikasne komunikacije, što dovodi do nekih težih dubljih razgovora koji vam omogućavaju da budete iskreni jedno prema drugome i efikasnije radite na problemima kako se pojavljuju.

Evo koje pitanje ona predlaže:

Probudite se svakog dana i pitajte jedno drugo…

 • Mogu li ti napraviti čaj ili kafu pre nego što ustaneš/izađeš?
 • Šta mogu da učinim da ti pomognem danas?
 • Šta ti je potrebno danas za tebe?
 • Samo jednostavno… kako mogu da pomognem ili kako si?
 • Kako izgleda tvoj savršen dan? (Sve ovo daleko odlazi u pokazivanju brige, ljubaznosti i empatije jedno prema drugome)

Ako ste tokom dana razdvojeni, kratka poruka bi trebalo da glasi…

 • Kako ti prolazi dan?
 • Mislim na tebe
 • Nedostaje mi tvoj osmeh!
 • Da li želiš da donesem nešto za večeru večeras?
 • Da li da rezervišem dadilju da možemo da izađemo jednu noć ovde nedelje?

Postoje i pitanja i za ponovni susret za kraj dana.

Započnite s poljupcem ili zagrljajem dobrodošlice.

 • Kako prošao tvoj dan?
 • Kako mogu da pomognem sa večernjim poslovima/rutinom?
 • Šta je bio najbolji deo tvog dana?
 • Da li te nešto nasmejalo danas?

Kada dobijete vreme sami zajedno, pitajte jedno drugo…

 • Šta te čini da se osećaš zapaženo i posebno?
 • Koje je tvoje omiljeno mesto za provođenje slobodnog vremena?
 • Koje aktivnosti voliš da radiš sam, sa drugima i sa mnom ili sa porodicom?
 • Šta mogu da učinim da ti život… bude manje stresan? Srećniji? Povezaniji sa mnom?
 • Šta te čini najvećim srećnikom/com?
Foto: Pexels

Ako nailazite na zid s ovim pitanjima?

U redu, dakle, pitate svog partnera ova pitanja i pokušavate ih uključiti da i oni vas pitaju, ali šta ako nailazite na zid i ne dobijate ništa zauzvrat? Ne brinite! Kimberlee ima neke sugestije.

“Ako ne možete primeniti ove jednostavne tehnike svakodnevne komunikacije, tada ćete često jedno ili drugo od vas naleteti na zid ili biti prezirni ili čak kritikovati drugu osobu ili biti defanzivni, što će blokirati svaku buduću komunikaciju i dovesti do ili nesrećne veze ili razlaza”, kaže Kimberlee. “Gottman institut ima lek za ovo, ono što nazivaju četiri jahača apokalipse u vezi.”

Sukob je ponekad deo svake veze. Ali, kaže Kimberlee, ono što zapravo određuje zdravu partnersku vezu ili ne jeste kako se ponašate tokom sukoba i kako rešavate probleme zajedno.

Evo njenih saveta:

Umesto kritikovanja druge osobe, preporučuje se blagi početak s izjavama o sebi, a ne o drugima, i izražavanje pozitivne potrebe koju imate.

Umesto prezira, koji je napad ili uvreda, pokušajte da se setite pozitivnih osobina svog partnera i izrazite zahvalnost za dobre stvari koje čine ili govore.

Umesto defanzivnosti, koja služi za odbranu od napada i optužbi, preuzmite odgovornost i ponudite izvinjenje za ulogu koju ste igrali u dinamici.

Umesto “stonovanja” – izbegavanja sukoba i distanciranja ili odobravanja, izdvojite vreme za sebe i praktikujte samoumirivanje kako biste odvratili misli i osećanja u tom trenutku.

Kimberlee kaže da je ponekad potrebno zatražiti vreme za smanjenje sukoba, napraviti pauzu, udahnuti vazduh, prošetati i ponovo se uključiti u razgovor kada ste oboje manje uzbuđeni i smireniji, kako biste došli do tačke rešavanja problema.

“Pronalaženje zdravijeg načina za smanjenje sukoba i popravku postoji i spašava veze, ali obe strane moraju se pojaviti i uložiti trud kako bi se to desilo”, kaže Kimberlee i dodaje:

“Sve se svodi na jednu stvar: Koliko ste oboje voljni da pokušate IZBEĆI razvod u 2024. godini?”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: