Podeli vest

U Marijanskom rovu, najdubljoj tački na površini Zemlje, pronađen je novi virus, na dubini od 8.900 metara. Novi virus u otkriven je na najvećoj dubini ikada u Zemljinim okeanima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

naucnici
Foto: Shutterstock

Virus nazvan “vB_HmeY_H4907” spada u kategoriju bakteriofaga, koji se inficiraju i repliciraju unutar bakterija, prenosi Skaj njuz.

Veruje se da su oni najzastupljeniji oblici života na planeti i igraju ključnu ulogu u ekologiji okeana, pomažući u regulisanju veličine populacije i oslobađanju hranljivih materija.

Marijanski rov, koji je dubok skoro 11.000 metara predstavlja najnižu tačku Pacifika.

“Prema našim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolovani fag u svetskom okeanu”, rekao je Min Vang, pomorski virolog sa Kineskog univerziteta. Prema njegovim rečima, otkriće bi moglo da podstakne dalja istraživanja o strategijama preživljavanja virusa u nekim od najsurovijih i najzabačenijih sredina na Zemlji.

„Ekstremna okruženja nude optimalne izglede za otkrivanje novih virusa“, ​​dodao je on.

Nakon genomske analize novog virusa, koji ne može da zarazi ljude, nazvan je vB_HmeI_H4907.

Istraživači veruju da će ovaj virus verovatno biti široko rasprostranjen u okeanu.

Ima sličnu strukturu kao domaćini bakterijske grupe halomona, koje se često nalaze u sedimentima i otvorima nalik gejzirima na morskom dnu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…