Podeli vest

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa ”Džejms Veb” otkrili najstariju crnu rupu ikada posmatranu, nastalu pre više od 13 milijardi godina, u zoru svemira, 440 miliona godina posle velikog praska.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Shutterstock

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika, i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima, prenosi Gardijan.

“Iznenađenje je u tome što je tako velika. Nismo to očekivali”, rekao je profesor Roberto Majolino, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio posmatranja.

Astronomi veruju da bi najstarija crna rupa mogle da pomognu i u rešavanju zagonetke o tome kako su crne rupe u galaksijama postale milijarde puta veće od mase Sunca.

Najnovije zapažanje o galaksiji potiskuje donedavne teorije o prostom ukrupnjavanju crnih rupa, gde se pretpostavljalo da su one jednostavno neprekidno rasle spajanjem i gutanjem zvezda i drugih objekata, tokom gotovo 14 milijardi godina, piše Gardijan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: