Astronomi su otkrili “zvezdu kanibala”, koja je progutala delove svog planetarnog sistema, a naučnici su dokaz za ovo pronašli u metalnom ožiljku veličine od oko 500 kilometara na površini ove zvezde.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PIXA BAY

Ožiljak, koji je uočila grupa istraživača na čelu sa naučnikomStefanom Bagnulom, predstavlja koncentraciju metala utisnutu na belom patuljku, odnosno na zvezdi koja je nekada bila slična Suncu i koja se, u poslednjoj fazi svog života polako hladi, dostižući dimenzije jednake Zemljinim.

Ranije su primećeni brojni beli patuljci zagađeni metalima, koje su tamo donele planete ili asteroidi koji su prošli previše blizu zvezde, ali u ovom slučaju materijal je vođen magnetnim poljem belog patuljka, kroz proces sličan onaj koji proizvodi aurore na Zemlji i na Jupiteru, prenosi Ansa.

“Iznenađujuće, materijal nije bio ravnomerno pomešan na površini zvezde. Umesto toga, ovaj ožiljak je koncentrisan i drži ga na mestu isto magnetno polje koje je vodilo pad fragmenata: ništa slično nikada ranije nije viđeno,” rekao je Džon Landstrit sa kanadskog Univerziteta Zapadni Ontario.

Rezultat, koji je objavljen u “The Astrophisical Journal Letters” i koji vodi Armag opservatorija u Severnoj Irskoj, dobijen je zahvaljujući teleskopu Evropske južne opservatorije, koji se nalazi u Čileu.

Slična zapažanja mogu biti korisna u otkrivanju sastava planeta izvan solarnog sistema.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ