Podeli vest

U periodu intenzivne klimatske krize zapanjujuće visoke temperature okeana izmerene 2023. godine doprinele su “čudnim vremenskim priikama” širom sveta, otkrivaju novi naučni podaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koja se oslobađa emisijom ugljenika iz sagorevanja fosilnih goriva zbog čega su okeani najočigledniji pokazatelj globalnog zagrevanja, prenosi Gardijan.

U svetskim okeanima su 2023. godine izmerene rekordno visoke temperature, a podaci su pokazali da su u poslednjoj deceniji okeani svake godine bili topliji nego prethodne godine, tvrde naučnici.

Povećanje temperature je takođe dovelo do rekordnih nivoa stratifikacije temperature vode u okeanima, jer se topla voda sa površine sve manje meša sa hladnijom vodom na većim dubinama.

Ovo pojava smanjuje količinu kiseonika u okeanima i ugrožava život u moru, a takođe smanjuje količine ugljen-dioksida i nivo toplote koje okeani i mora mogu u budućnosti da apsorbuju.

Pouzdana merenja temperature okeana počela su 1940-ih godina, ali je verovatno da su okeani sada najtopliji u poslednjih 1.000 godina i zagrevaju se brže nego bilo kada u poslednjih 2.000 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: