Podeli vest

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš objavio je izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji, u kom se navodi da je glavni prioritet Saveta bezbednosti održavanje stabilnosti na KiM i deeskalacija tenzija na severu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Gutereš je nagovestio da bi format sednice SB UN o KiM u oktobru, kada Savetom predsedava Brazil, mogao da bude promenjen, odnosno da sednica bude zatvorena za javnost, pogotovo nakon tenzija koje su obeležile sednicu održanu 27. aprila.

Kako se navodi, promena formata bi omogućila “iskreniju diskusiju o izazovima implementacije sporazuma iz februara”.

Pored toga, navodi se da su članovi Saveta bezbednosti jedinstveni u podršci dijalogu kojim posreduje Evropska unija, ali da postoje duboke podele između pet stalnih članica – onih koje priznaju tzv. Kosovo (SAD, Velika Britanija i Francuska) i podržavaju njegovu vladu, i onih koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova (Rusija i Kina) i snažno podržavaju poziciju Srbije.

Među ostalim članicama koje će prisustvovati sednici, sedam priznaje tzv. Kosovo (Albanija, Gabon, Gana, Japan, Malta, Švajcarska i Ujedinjeni Arapski Emirati), a tri ne priznaju (Brazil, Ekvador i Mozambik).

Još jedno pitanje oko kog nisu saglasne stalne članice SB UN je pitanje izmene UNMIK-ovog mandata, naveo je Gutereš.

SAD su tražile okončanje mandata UNMIK-a i smanjenje učestalosti sednica o situaciji na KiM, slično kao i Velika Britanija, dok se Rusija protivi toj ideji i zalaže se za otvorene i redovne sednice SB UN o KiM.

U izveštaju su opisana dešavanja na Kosovu i Metohiji od februara ove godine kada su, kako se navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatili predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, pa sve do septembra ove godine kada je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zastoj u pregovorima pripisao Kurtijevom insistiranju da Srbija formalno prizna tzv. Kosovo, pre implementacije februarskog sporazuma.

“Kurti nije bio spreman da krene napred i započne kredibilan proces ka formiranju Zajednice srpskih opština. Kurti je insistirao na tome da formalizovanje de fakto priznanja bude prvi korak”, rekao je tada Borelj, dodavši da je Vučić prihvatio predlog EU o istovremenom sprovođenju tačaka iz dogovora.

Gutereš ističe se da će SB UN nastaviti da prati diplomatske napore za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine i sve napore kao postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: