Podeli vest

Hrvatski Institut za okeanografiju i ribarstvo upozorio je na pojavu sve većeg broja otrovne ribe poznate kao vatrenjača i dodao da je ta vrsta ove godine zabeležena nekoliko puta na području južnog Jadrana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

“Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja se ističe po štetnosti za lokalne ekosisteme, a ozloglašena je zbog svoje ishrane autohtonim ribljim vrstama i brzog širenja na kolonizovanim područjima Sredozemlja”, navedeno je u objavi Instituta.

Istaknuto je da su sve bodlje na telu te ribe otrovne i da se kod uboda javlja izuzetno jak bol, pa su mogući i ozbiljniji simptomi i u slučaju uboda preporučuje se odlazak kod lekara.

“Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplotom i to najbolje utapajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodu temperature 40 do 45 stepeni 30 do 90 minuta, uz oprez da ne dođe do opekotina”, napominje se u saopštenju.

Iz Instituta dodaju da je ova vrsta prvi put zabeležena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsevernije mesto na kom je pronađena bilo je kod Visa 2021. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: