Podeli vest

U dvorištu Narodnog muzeja u Čačku, uz izvođenje dramske kompozicije ”Zapisi u kamenu”, otvoren je Etnološki muzej.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Etnološki muzej otvoren je u petak veče u Hadžića kući, dvospratnoj građevini koju je davne 1854. izgradio jedan od tada najbogatijih Čačana, trgovac Vladimir Hadžić, prema uzorima iz Beograda.


Danas je ovo zdanje najstarija građevina u gradu na Moravi.
”Svoj ekonomski i kulturni procvat Čačak dostiže u drugoj polovini 19. veka, kada počinju da se pored javnih zgrada podižu i reprezentativne privatne zgrade čiji su vlasnici bili bogati trgovci i zanatlije. Stambene kuće građana Čačka svojom lepotom nisu zaostajale za onim u većim gradovima”, rekla je direktorka Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić.


Ona je dodala da su te kuće građene u sličnim stilovima, sa dosta ukusa u odabiru detalja.
”Enterijeri su bili bogato ukrašeni, ispunjeni stilskim nameštajem, umetničkim predmetima, predmetima strane proizvodnje, ali i domaće radinosti. Upečatljiv primer spratne kuće nastale po evropskim uzorima toga doba, izvedene po uzorima umerenog neoklasicizma akademskog tipa, svakako je Hadžića kuća”, rekla je Rajić.


Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je ovo jedan od važnijih projekata koji su realizovani u godini kada je Grad Čačak Nacionalna prestonica kulture i da su za njega izdvojena značajna novčana sredstva.
”Zahvaljujući pre svega Čačanskoj rodnoj, tituli Prve Nacionalne prestonice kulture našeg grada, došli smo u mogućnost da uložimo ogroman novac, 52 miliona dinara zajedno sa Vladom Republike Srbije, od toga 33 miliona Ministarstvo kulture i 19 miliona grad Čačak da u potpunosti obnovimo, zaštitimo, ali i upotpunimo etnološkom postavkom ovu kuću iz sredine 19. veka”, rekao je Todorović.


Predsednica Komisije za izbor nacionalnih prestonica kulture, Tijana Palkovljević Bugarski istakla je zadovoljstvo Ministarstva kulture čitavim projektom „Čačanska rodna – prva nacionalna prestonica kutlure”.
„Ovaj večerašnji događaj je mnogo više od same postavke. Postavka je fantastična i ona pokazuje jedan do sada skriveni ili nepoznati deo kulturnog nasleđa koje čuva grad Čačak ali ceo način na koji je ona prezentovana, kako je otvorena, kako je čitav događaj izgledao večeras jeste zaista nešto čime je Čačak opravdao titulu prve nacionalne Prestonice kulture i Ministarstvo kulture je izuzetno zadovoljno ovim projektom i čini mi se da smo pokazali da ima puno toga što Srbija i gradovi u Srbiji mogu da ponude. Čačak je otvorio taj niz nacionalnih prestonica, a ovo je zaista nešto što je vredno pažnje i što, verujem da će imati puno publike, puno posetilaca i veliku pažnju javnosti”, kazala je Tijana Palkovljević Bugarski.


Nešto više od dve decenije radilo se na prikupljanju vrednih predmeta koji su deo postavke i koje će svi posetioci moći da vide.
„Predmeti su odabrani, zapravo iz starih su čačanskih porodica, svaki od njih ima svoj prelepu priču koju nosi i smatramo sa smo ovom postavkom podigli naš grad na neki nivo, da ljudi vide šta smo nekada bili i šta treba da budemo, tako da smo vrlo zadovoljni. Drago nam je što je to u Hadžića kući koja je ipak najstariji objekat u gradu i nadamo se da će ova postavka živeti, jer pored toga što je stalna postavka, ona ima i galerijski prostor u kome će se dešavati različita događanja i različite izložbe, predavanja, tako da će ovaj muzej živeti jednu novu priču i ova kuća će imati jedan novi život”, rekla je Ivana Ćirjaković, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.


U narednom periodu grad Čačak postaće bogatiji za još dva muzeja, a to su Muzej srpske pravoslavne crkve u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u centru Čačka, kao i Muzej košarke u najstarijoj Sokolani u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: