Podeli vest

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks otvoren je sinoć prikazivanjem filma “Još jedno proleće” autora Mladena Kovačevića u Domu omladine Beograda (DOB).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Pred početak prikazivanja filma u ispunjenoj velikoj dvorani DOB, selektor festivala Igor Stanojević se samo kratko obratio prisutnima, rekavši da su iza nas dani koji su “pogodili Beldoks porodicu i lično”.

Stojeći na pozornici, dvadesetak članova Beldoks time uhvatilo se za ruke i održan je minut ćutnje u čast tragično nastradalima u Osnovnoj školi ”Vladislav Ribnikar” i kod Mladenovca i Smedereva. Kovačevićev dokumentarni medicinski triler “Još jedno proleće” (2022), o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine, sastavljen je od arhivskih snimaka, a priča je zasnovana na intimnoj prisećanjima naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića.

U okviru 16. Beldoksa do 17. maja biće prikazano preko 100 filmova, a festivalske nagrade i priznanja biće dodeljeni 16. maja u kategorijama Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Kratki filmovi do 45 minuta i “Eurimage Audentia Award”.

Prikazivanja filmova su u DOB-u, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu “Vlada Divljan” i Barutani.

Deo programa biće prikazan na platformi Beldocs Online i televiziji Insajder. Beldoks će svečano zatvoriti 17. maja film Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija “Gru tu je”, o reperu Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019) u DOB-u.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: