Podeli vest

Građani biraju 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BOSNA GLASANJE
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Centralna izborna komisija u Bosni i Hercegovini saopštila je da je do 11 sati odziv na današnje izbore 14 odsto, odnosno da je na biračka mesta izašlo 459.989 birača.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović rkeao je na pres konferenciji da je to za tri procenta više u odnosu na izbore 2018. godine.

“Ovaj procenat je veći ako se ima u vidu da nam još nisu dostavljeni u sistem podaci iz Gradačca, Tuzle, Tešnja i Novog Travnika”, naglasio je Arnautović, prenosi portal Klix.

Naveo je da se izbori odvijaju na 5.903 biračka mesta i da pojedina biračka mesta nisu otvorena tačno u sedam sati, a razlozi su, kao i na ranijim izborima, to što nisu izvršene na vreme pripreme, kašnjenje članova biračkih odbora i slično.

“Na 12 biračkih mesta je došlo do značajnijih kašnjenja i to u Bihaću na jednom mestu, Banja Luka (4), Lukavac (1), Srebrenik (1), Zvornik (1), Zenica (2), Ilijaš (1), Goražde (1)”, rekao je Arnautović.

Prema njegovim rečima, ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentnim je devet, od toga u FBiH četiri, u RS jedan i u distriktu Brčko četiri.

Reč je o 9. opštim izborima, na kojima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

Građani će birati 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.

Građani će birati tri člana Predsedništva BiH, po jednog iz redova tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, zastupnike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnike za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i zastupnike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana najvišeg državnog tela.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, po pet iz oba entiteta.

Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovani su Borjana Krišto (HDZBIH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Prema do sada objavljenim anketama, najveće izglede za pobedu za srpskog člana Predsedništva imaju aktuelna predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) i Mirko Šarović iz SDS.

Za predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat, među kojima je i lider SNSD Milorad Dodik, koji je aktuelni srpski član Predsedništva BiH.

Prema do sada objavljenim anketama, najviše šansi za pobedu imaju Dodik i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Očekuje se da izbori u BiH budu slobodni, pošteni i fer, a o bezbednosti tokom izbornog dana brinuće posebno formirani štab u kome su i predstavnici bezbednosnih službi na svim nivoima.

Očekivanja od ovih izbora su deblokada institucija na nivou države, posebno u Federaciji BiH i izlazak iz duboke političke krize, sprovođenje ustavnih i izbornih reformi i ubrzanje evropskog puta.

Biračka mesta zatvaraju se u 19 sati, do kada traje i izborna tišina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: