Podeli vest

Opozicija je želela da odloži izbore, ali je premijer naglasio da demokratija ne može da popusti pred nasiljem, navodi ruska agencija Tas s.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

japan
Foto: Pixabay

Biračka mesta za izbore za gornji dom parlamenta Japana otvorena su danas u 47 prefektura te zemlje, dva dana nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea, lidera Liberalno-demokratske partije (LDP) koja bi mogla da profitira od talasa narodnog saosećanja.

Izbori za manje uticajan dom parlamenta smatraju se svojevrsnim referendumskim izjašnjavanjem o vladi, a ankete uoči glasanja i pre atentata na Abea pokazivale su da najveću podršku birača ima vladajući blok predvođen premijerom Fumijom Kišidom, prenosi Rojters.

Opozicija je želela da odloži izbore, ali je premijer naglasio da demokratija ne može da popusti pred nasiljem, navodi ruska agencija Tas s.

Abe, moderni japanski lider sa najdužim političkim stažom, ubijen je u petak iz vatrenog oružja tokom govora podrške lokalnom kandidatu u gradu Nari na zapadu zemlje.

Politički establišment Japana osudio je ubistvo Abea, uz ocenu da je atentat bio “napad na samu demokratiju”.

Izborna kampanja je stopirana nakon ubistva Abea, ali su političari već u subotu nastavili sa predizbornim aktivnosti.

Ubedljiva pobeda na izborima pomogla bi Kišidi da učvrsti vlast i omogući mu da ostvari svoj cilj – povećanje državnih izdvajanja za sistem nacionalne odbrane.

Osim toga, Kišida bi mogao da pokrene reviziju japanskog pacifističkog Ustava – nešto što čak ni jastreb poput Abea, dugogodišnji japanski premijer, nikada nije uspeo da ostvari.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: