Nakon dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, granični prelaz je ovog vikenda ponovo privremeno otvoren

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

granica
Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije danas je otvoren granični prelez kod naseljenog mesta Rabe, u organizaciji Regionalne saradnje Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT).

Nakon dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, granični prelaz je ovog vikenda ponovo privremeno otvoren, a građani tri susedne zemlje imaju priliku za bolju i jednostavniju komunikaciju i brži tranzit.

Na svečanosti povodom otvaranja graničnog prelaza u ime Pokrajinske vlade obratio se potpredsednik Branko Churčić koji je istakao da je vreme pandemije, koje je bilo izazovno za sve zemlje, pokazalo koliko je važna dobrosusedska pomoć, a da su primeri konkretne saradnje u našem regionu to i dokazali.

Churčić je podsetio da Evroregija DKMT u novembru ove godine obeležava 25 godina od osnivanja, tokom kojih je trasirana saradnja tri susedne države u brojnim oblastima.

“Tokom dve i po decenije uvideli smo koliki je značaj prekogranične saradnje, kao modernog razvojnog pravca. Zajednčki put razvoja Evroregije svih ovih godina doprineo je kvalitetu života stanovništva i smanjenju ekonomskih razlika. U isto vreme, sve specifičnosti i bogatstvo različitosti negovani su i unapređivani upravo putem saradnje sa susedima”, kazao je Churčić, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

On je naglasio da su mogućnosti koje pruža regionalna saradnja mnogostruke, a da veliki potencijal u Evroregiji DKMT postoji pre svega u oblastima privrede i kulture, obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine i upravljanja rizicima, te u programima koji podstiču lokalni ekonomski razvoj.

“U prethodnom periodu realizacije prekograničnih programa od 2014. do 2020. godine u regiji naše tri države implementirali smo niz projekata, među kojima su i oni od strateškog značaja”, rekao je Churčić i dodao da je pred nama novo programsko razdoblje, koje se odnosi na period od 2021. do 2027. godine, uz uverenje da će budući prekogranični programi na adekvatan način odgovoriti potrebama stanovništva.

Predstavnik Županije Timiš Kristijan-Alin Mos kazao je da je cilj naših država da se u okviru Evroregije DKMT zajednički radi na definisanju prioriteta i realizaciji ciljeva koji će omogućiti bolji život građanima.

On je dodao da je u tom procesu važno poverenje koje je, kako kaže, ključ uspeha Evroregije DKMT.

Potpredsednik Samouprave Županije Čongrad-Čanad Polnar Erš istakao je da su iza nas dve teške godine pandemije, koje su bile posvećene zdravstvenom aspektu i spasavanju života.

“I u ovom teškom vremenu regioni su u okviru DKMT saradnje uspešno radili na zajedničkim projektima”, rekao je Erš navodeći da Mađarska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Nakon otvaranja granice, u Novom Kneževcu je održana sednica Skupštine Regionalne saradnje Evroregije DKMT, kojoj je predsedavao potpredsednik Churčić, navodi se u saopštenju i dodaje da su tom prilikom uručene nagrade “Istaknuti u DKMT” za najbolje projekte te evroregije.

Svake godine četiri projekta dobijaju nagradu DKMT na relacijama Arad-Čongrad, Timiš-Čongrad, Vojvodina-Bač-Kiškun, Vojvodina-Karaš Severin, a među nagrađenim projektima je i “Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej” u kojem je jedan od partnera Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samouravu.

Na sednici su predstavljeni i strateški projekti “Raznobojna saradnja” i “Železnica iz snova”, zatim aktuelna situacija u realizaciji projekata u okviru DKMT, kao i izveštaj o budžetu Sekretarijata ove evroregije.

U okviru današnjih događaja održan je i kros na kome je učestvovalo po 20 devojčica i dečaka iz tri okolna sela, a pobednicima su uručene prigodne nagrade, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: