Izložba “Tradicija vašara u Srbiji“, Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije, koja rasvetljava javnosti nepoznat aspekt vašara i njegovu simboličku funkciju, otvorena je danas u prostoru Manakove kuće.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Govoreći na otvaranju pred brojnim posetiocima etnolog Vesna Dušković, nekadašnja kustoskinja Etnografskog muzeja, je ocenila da su nekad vašari sa svojom raznovrsnošću imali ulogu sličnu danas tržnim centrima.


Dušković je istakla “autorsku ekipu sastavljenu od 23 uporne koleginice”, i dodala da je ideja izložbe da se istorijat vašara prikaže na panoima, i da prilikom gostovanja svaki muzej iz svojih fondova izloži na njima prodavanu robu.


Predsednica Muzejskog društva Srbije Gordana Pajić je podsetila da je “Tradicija vašara u Srbiji“ prvi put bila bila izložena prošle godine u Narodnom muzeju u Čačku i da se nada da će nastaviti putovanje i sledeće godine.


Posetioci mogu videti na nekoliko panoa, uz kratke prateće tekstove, brojne fotografije posetilaca, plakata i izložene robe na vašarima od dvadesetih godina 20. veka do danas, koji su održavani u Šapcu, Kruševcu, Kragujevcu, Rumi i drugim srpskim gradovima.


Iz Etnografskog muzeja su naveli da posetioci mogu da otkriju specifičnosti ekonomskog aspekta vašara, tradicionalnih oblika robne razmene, zanatstva i domaće radinosti, i da saznaju kako su od manifestacija u crkvenim portama postali deo zabavnog života i mesta sa bogatom gastronomskom ponudom i popularnom muzikom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ