Podeli vest

Festival francuskog filma u 4. izdanju svečano je otvoren sinoć na Kosančićevom vencu u Beogradu i trajaće do 19. juna na više lokacija u prestonici

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

festival
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Festival francuskog filma u 4. izdanju svečano je otvoren sinoć na Kosančićevom vencu u Beogradu i trajaće do 19. juna na više lokacija u prestonici.

Filmski festival savremenih ostvarenja sa frankofonskog govornog područja otvoren je projekcijom dela “Don Žuan” reditelja Serža Bozona koji se na otvaranju obratio publici.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam prvi put u Srbiji i Beogradu. Uživao sam u vašem, srpskom filmu “Tito po drugi put među Srbima” reditelja Želimira Žilnika. U tom filmu je Žilnik obukao jednog glumca u uniformu Tita, i šetao ga po Beogradu. Tako sam i zavoleo vaš grad. On mi je oduvek bio među omiljenim autorima, i moj film “Don Žuan” večeras posvećujem njemu”, izjavio je reditelj Bozon i dobio veliki aplauz od publike.

“Žilnik je jedan od retkih režisera koji je zadržao istinski duh pobune. Na Festivalu francuskog filma ima dosta neobičnih filmova, a mislim da je i moj takav. Uživajte u filmu”, poručio je reditelj Serž Bozon.

Svečanom početku festivala prisustvovali su i francuski ambasador u Srbiji – Pjer Košar, predsednik opštine Stari Grad – Radoslav Marjanović, Predrag Miki Manojlović – kum festivala i direktor mts Dvorane – Igor Stanković, ujedno selektor ovog festivala, takođe prvi čovek distributerske kuće “MegaCom Film – MCF”.

“Francuski film je imao veliki uticaj na naše sineaste, mnoge filmske autore, 50-h i 60-ih godina, posebno Crni talas, Praška škola. Ogroman je to bio uticaj na našu sredinu. Odlični filmovi će biti prikazani na festivalu. Posebno je dobro što je Serž Bozon i reditelj i glumac, a upravo kao glumac vidi drugačije film – iznutra i sa druge strane kamere. Kao takav, on mora uraditi nešto posebno. Zato je njegov film veoma poseban”, rekao je Miki Manojlović.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je izrazio zadovoljstvo što svečano otvara Festival francuskog filma i istakao da Srbija i Francuska imaju značajnu tradiciju u kulturi i kinematografiji i to ih približava.

“Francuski filmovi su sve više prisutni na festivalima u Srbiji i sada želimo da vam prikažemo sve najaktuelnije filmove. Hvala Mikiju Manojloviću što je prihvatio da bude kum festivala, i on je veliki srpski, francuski i evropski glumac koji doprinosi tome da ovaj festival bude veliki. Živeo film i srpsko-francusko prijateljstvo”, naglasio je Pjer Košar.

Ekskluzivni gosti Festivala francuskog filma osim Bozona biće i Manuel Šapira reditelj filma “Hronologija nasilja”, koji će zatvoriti manifestaciju 19. juna, kao i glumac Aleks Manenti, junak filma “Jadnici” (Les Miserables).

Igor Stanković je naglasio da će večcerašnji film “Don Žuan” imati pravu internacionalnu premijeru van Francuske i stiže upravo sa Kanskog festivala.

Tradicionalni festival sa 10 premijernih ostvarenja novije i starije produkcije će se održati na tri mesta u gradu: Kosančićev venac, Silosi Beograd i mts Dvorana, ali i na online platformi “Moj Off”.

Nakon filma “Don Žuan”, Serž Bozon je odgovarao na pitanja iz publike, a moderator je bio filmski reditelj Vladimir Perišić.

U filmu “Don Žuan” čuveni glumac Tahar Rahim (“Prorok”) tumači junaka koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Na ovom festivalu biće prikazani i sledeći filmovi: “Ovo je samo kraj sveta” (2016) Ksavijera Dolana (igraju – Vinsent Kasel, Marion Kotiljard, Lea Sedu), “Plava je najtoplija boja” (2013) gde takođe igra Lea Sedu, popularna kao devojka iz dva poslednja Džejms Bond filmova, “BPM” (2017) Robina Kampila, kontraverzni i šokantni “Titan” (2021), poznat sa 50. FEST-a.

Tu je i najnoviji “Noć 12. oktobra” (2022) Dominika Mola, film o pandemiji virusa Kovida 19 i karantinu -“Zajedno zarobljeni” (2021) Danija Buna, “Brigada” (2022), a repertoar će osvežiti ljubavni film, romantična (melo)drama „Mač sa dve oštrice” (2022) poznate francuske rediteljke Kler Deni.

Ostvarenje je priča o ljubavnom trouglu o ženi uhvac?enoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja – njenog bivšeg ljubavnika.

Uloge tumače slavna Žilijet Binoš, Vensan Lendon i Gregoar Kolen, a istovremeno, ovo je prvi film glumice Hane Mažimel, ćerke Žilijet Binoš i Benoa Mažimela.

Specijalan gost ili kako se to naziva “kum festivala”, srpski glumac Predrag Miki Manojlović je upravo značajnu karijeru ostvario u francuskim ostvarenjima poslednjih 25 godina, od kada se u svetu proslavio filmom “Underground” (1995) Emira Kusturice i “Tuđa Amerika” Gorana Paskaljevića.

Takođe, u utorak je primio nagradu Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza, koju mu je uručio ambasador Francuske Pjer Košar u Francuskoj ambasadi, sa rečima da “neumorno radi na povezivanju Francuske i Srbije, i zemalja Zapadnog Balkana, kao “briljantni umetnik veličanstvene harizme”.

Najnoviji naslov koji će zatvoriti festival je drama „Hronologija nasilja”, višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, spomenuti gost festivala, a poznat je do sada po kratkim igranim ili dokumentarnim naslovima i nekim TV ostvarenjima (“Demokle”, “Psi” i “Čovekova ćerka”).

Veoma važan Sporazum o koprodukcijama filmova dve zemlje – Srbije i Francuske koji je potpisan 2019. godine pri poseti predsednika Francuske – Emanuela Makrona, bio je novi korak u saradnji na proizvodnji zajedničkih projekata za veliki ekran.

Festival francuskog filma ove godine održava se u saradnji i uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja, opštine Stari grad, kompanije Mlekoprodukt, TV 5 Monde, Unifrance, Blitz filma, Mts Dvorane i MCF Megakom filma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: