Podeli vest

Veliki broj influensera na Tik-Toku promoviše ritual započinjanja dana mlakom vodom i limunom. Iako zvuči kao zdrava navika stručnjaci upozoravaju na nuspojave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

TikTok je apsolutmo asut preporukama da dan započnete mlakom vodom i limunom, a ovaj trend postao je iralan jer većina influensera tvrdi da vam može pomoći da smršate.

Ipak, stručnjaci imaju različita mišljenja o tome. Evo šta kažu o prednostima i manama konzumiranja limunade:

Prednosti limunade:

  1. Vitamin C: Limun je odličan izvor vitamina C, koji može poboljšati imunitet, posebno tokom sezone prehlada i gripa.
  2. Mikrominerali: Dodavanje limuna u vodu može poboljšati hidrataciju, što je posebno važno tokom hladnijih meseci.
  3. Hidratacija: Limunada može učiniti običnu vodu ukusnijom i zdravijom alternativom za napitke sa dodatim šećerom.

Upozorenja i razmatranja:

  1. Kiselost: Limunada je kisela, i prekomerna konzumacija može potencijalno oštetiti gleđ zuba, što može dovesti do osetljivosti zuba. Da biste to ublažili, možete koristiti slamku kako biste smanjili kontakt sa zubima ili isprati usta običnom vodom nakon konzumiranja limunade.
  2. Problemi sa varenjem: Previše limunade može pogoršati simptome kod osoba sa problemima sa varenjem poput gorušice. Ako imate takve probleme, važno je umeriti unos limunade.
  3. Varijacija: Stručnjaci preporučuju da menjate voće, biljke ili korene koje koristite za aromatizaciju vode kako biste izbegli preteranu konzumaciju jednog izvora i uneli raznovrsne hranljive sastojke. Dakle, ako već želite da apočnete dan napitkom sa velikom količinom vode, napravite pauzu sa limunom i umesto toga dodajte bosiljak ili nanu.
  4. Kora limuna: Iako se korica limuna može koristiti u kulinarstvu, stručnjaci upozoravaju da se izbegava blendiranje i konzumiranje sitno iseckane kore limuna, jer može sadržati prirodne pesticide biljaka koji mogu dovesti do upale i problema sa bubrezima kod nekih osoba.

Stručnjaci takođe napominju da limun konzumiran na ovakav način ne može nadoknaditi unos vitamina C, jer ga nema dovoljno. Dodaju da je upravo ovo jedna od najvećih zabluda na internetu


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: