Podeli vest

Izložba „Čekajući stalnu postavku” u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradupredstavlja neverovatan put kroz istoriju Srbije. Jedan od eksponata je i jedina sačuvana srpska kruna i insignije kralja Petra I Karađorđevća

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Tanjug

Foto: Istorijski muzej Srbije

Posetioci na izložbi „Čekajući stalnu postavku” imogu da vide rekonstrukcije kruna cara Dušana, kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića, rad poznatog filigraniste Gorana Ristovića Pokimice, krune carice Jelene, rad vajarke Jasminke Brkanović, i krune Jelene Anđel, u narodu poznate kao Anžujske, izrađene u zlatarskoj radionici Marsela i Simona Čivljaka.

Krune su ručno rađene starim tehnikama na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani, uz savete stručnjaka.

Svi predmeti urađeni su autentično, od originalnih materijala i u tehnikama izrade koje su bile dostupne u vreme nastanka.
Primera radi, kruna cara Dušana je izrađivana ručno 6 meseci uz primenu 13 različitih zlatarsko-juvelirskih tehnika, shodno vremenu nastanka originala.Korišćeno je pozlaćeno srebro, rubini, safiri, ametisti, lapis lazuli, biseri. Ukupna težina krune je 1694,81 gram.

Kruna despota Stefana Lazarevića rađena je prema fresci iz manastira Manasija. Njena težina je 1434,37, a rađena je od srebra, obsidijana, turmalina, akvamarina, amnetista, uzgajanog rubina i safira i slatkovodnih bisera.

Na izložbi je i kruna kralja Milutina.

Na postavci je i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa, po nacrtu profesora Mihaila Valtrovića, u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu.

Među mnogim originalnim eksponatima, istorijskim značajem se izdvajaju insignije kralja Petra I Karađorđevića – šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile sa hermelinom.

Postavku upotpunjuju originalna platna Arsenija Petrovića, Đorđa Teodorovića, Stevana Todorovića, Uroša Kneževića, Paje Jovanovića, Uroša Predića i drugih izvrsnih umetnika.

Tu je i rekonstrukcija odeždi Mihaila I Vojisavljevića, odnosno Milutina i Dragutina iz perioda detinjstva, koje je uradila kostimografkinja Jelena Stokuća sa saradnicima, što veoma liči na materijal za neku buduću raskošnu pozorišnu predstavu, film ili TV seriju, i spektakl epohe.

Izuzetna važnost izloženih originalnih i rekonstruisanih predmeta je u tome što je sačuvan samo mali deo zaostavštine srpskih vladarskih dinastija.

Razlog za to su istorijski događaji koji su obeležili prošlost srpskog naroda – viševekovna vladavina Osmanskog carstva, ratovi, smene dinastije, pljačke i razaranja, progon.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke – u centralnoj i bočnim salama prezentovani su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, a u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Izložba će kasnije biti obogaćena novim rekonstrukcijama kruna i drugih insignija, kako je najavljeno, koje su u procesu izrade, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Đurađa Brankovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: