Podeli vest

Dok se Balkan bori da privuče što više turista, širom sveta odvija se obrnut proces. Mnoge zemlje uvode takse i slična ograničenja kako bi smanjili broj turista

Autor : Bilten.rs , Izvor :

venecija
Foto: Pixabay

U poslednjim godinama, mnoge popularne turističke destinacije širom sveta suočavaju se s problemom prekomernog turizma. Ogromne gužve, uništavanje prirodnih resursa, i preopterećenje lokalne infrastrukture dovode do negativnih efekata na lokalne zajednice i prirodne okoline. Kao odgovor na ove izazove, neke destinacije su odlučile da uvedu takse ili druga ograničenja kako bi kontrolisale priliv turista i očuvale svoja kulturna i prirodna bogatstva. Evo nekoliko primera:

Venecija, Italija

Venecija, jedan od najpoznatijih gradova na svetu, poznata je po svojim kanalima i bogatoj kulturnoj baštini. Međutim, grad se suočava s ozbiljnim problemima zbog prevelikog broja turista. Da bi smanjili broj posetilaca, venecijanske vlasti su uvele dnevne takse za turiste koje se kreću između 3 i 10 evra, u zavisnosti od sezone i gužve. Takođe, ograničavaju broj velikih kruzera koji mogu pristati u gradu.

Pariz, Francuska

Glavni grad Francuske Pariz je od 1. januara ove godine podigao turističke takse. Sve se dešava uoči Olimpijskih igara. Putnici koji su planirali da putuju u Pariz ove godine trebalo bi da budu spremni da plate duple takse, veće naknade za hotelske sobe i drugi alternativni smeštaj i značajno skuplje ulaznice u muzeje i druge turističke atrakcije.

Lauterbrunen, Švajcarska

Lauterbrunen je idilično planinsko selo smešteno u prirodnoj lepoti Alpa.Sa zelenim dolinama poput somota, visokim liticama i predivnim vodopadom Staubbach visokim 300 metara, ovo područje je prava Instagram idila.Posetioci sada dolaze u velikom broju, a selo sa 2.400 stanovnika teško izlazi na kraj s tim. Parkirališta i javni prevoz su preplavljeni posetiocima, dok su putevi prekriveni smećem, Iz ovih razloga lokalna vlast je na pragu da uvede praksi plaćanja takse od 10 franaka za one koji u ovo selo dolaze sopstvenim prevozom.

Machu Picchu, Peru

Ova drevna inka citadela je jedno od najposećenijih arheoloških nalazišta na svetu. Da bi zaštitili lokalitet od oštećenja i erozije, peruanske vlasti su uvele ograničenja broja posetilaca po danu, kao i obavezne vodiče za sve posetioce. Pored toga, postoji vremensko ograničenje boravka na lokalitetu, kako bi se smanjila gužva i očuvala struktura.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam je poznat po svojim kanalima, muzejima i živopisnim ulicama. Grad je postao toliko popularan među turistima da lokalni stanovnici počinju da osećaju negativne posledice prekomernog turizma. Kao odgovor, gradske vlasti su uvele povećane turističke takse i ograničile otvaranje novih hotela i prodavnica suvenira u centru grada. Takođe, Amsterdam je pokrenuo kampanje da podstakne turiste da posete manje poznate delove grada i okolne regije.

Boracay, Filipini

Ostrvo Boracay je poznato po svojim belim peskovitim plažama i tirkiznom moru. Međutim, usled nekontrolisanog turizma, ostrvo se suočilo s ozbiljnim problemima zagađenja i preopterećenja infrastrukture. U 2018. godini, filipinska vlada je zatvorila ostrvo za turiste na šest meseci kako bi sprovela čišćenje i renovaciju. Nakon ponovnog otvaranja, uvedene su stroge ekološke regulative i ograničenja broja posetilaca.

Santorini, Grčka

Santorini je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva, prepoznatljivo po svojim belim zgradama i spektakularnim zalascima sunca. Kako bi smanjili gužve i zaštitili lokalnu infrastrukturu, vlasti su ograničile broj kruzera koji mogu pristati na ostrvu, a postoji i dnevni limit broja posetilaca koji mogu ući na određene lokacije.

Butan

Kraljevstvo Bhutan je jedinstveno po svom pristupu turizmu, poznatom kao “visok kvalitet, niska količina”. Bhutan naplaćuje visok dnevni iznos turistima, koji uključuje smeštaj, obroke, vodiče i dozvole. Ovaj model omogućava zemlji da ograniči broj posetilaca, istovremeno osiguravajući da turizam donosi ekonomske beneficije bez ugrožavanja prirodne i kulturne baštine.

Dok turizam može doneti značajne ekonomske koristi, prekomerni turizam može imati ozbiljne negativne posledice na lokalne zajednice i prirodne resurse. Uvođenje taksi i ograničenja je način na koji mnoge destinacije pokušavaju da balansiraju između privlačenja turista i očuvanja svojih dragocenih resursa. Ovi primeri pokazuju da je moguće pronaći održiva rešenja koja će omogućiti turistima da uživaju u ovim prelepim destinacijama, a da se pritom očuvaju za buduće generacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: