Podeli vest

Astronom i saradnik Matemtičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðošović istakao je da će Mesečev disk biti najveći na noćnom nebu ove godine i da se taj fenomen zove super Mesec

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mesec
Foto: Pixabay

Ove godine u Srbiji će se videti dva astronomska fenomena u vezi s Mesecom – pomračenje i takozvani super Mesec, rekao je danas astronom i saradnik Matemtičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðošović.

On je kazao da je u toku faza punog Meseca i da se ta pojava može videti na nebu na svakih 29,5 dana, pa se tako može desiti da u jednom mesecu dva puta dođe do tog fenomena.

Ðošović je, gostujući na RTS-u rekao da Mesečeva orbita nije kružna, već njegovo rastojanje od Zemlje varira, pa će tako 13. jula ove godine dva nebeska tela biti najbliža ove godine i tada će mesec takođe biti i pun.

„Njegov disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove super Mesec. Ono što je nama astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte“, istakao je Ðošović.

On je napomenuo da postoji uvreženo mišljenje kako su pomračenja meseca česta i dodao kako su pomračenja sunca zapravo češća.

Objasnio je da to izgleda, jer se pomračenja sunca ne vide sa tako velike površine Zemlje kao pomračenja Meseca.

„Tako je u Srbiji samo u Subotici moglo da se potpuno vidi pomračenje Sunca 1999. godine, a posle toga dugo vremena kod nas nije moguće videti totalitet te pojave, već samo delimična pomračenja“, rekao je Ðošović.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: