Podeli vest

Da bi naše sive ćelije bile dobro, potrebno nam je više od dugog noćnog sna ili popodnevnog sna. Ove navike pomažu mozgu da se pravilno oporavi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Dobar san, dremanje u podne ili izležavanje satima na sofi su popularne metode oporavka od stresnog svakodnevnog radnog života. Dok ove aktivnosti opuštaju naše telo, našem mozgu je potrebno još više. Na kraju krajeva, živimo u svetu u kome podsvesno podvrgavamo svoj mozak stalnom užurbanom tempu, preteranoj stimulaciji i stresu. Ovo ne samo da ima negativan uticaj na našu sposobnost koncentracije, kognitivno razmišljanje ili kreativnost, već i na mentalno zdravlje.

Dovoljno sna je neophodno za zdravlje našeg mozga, ali složeni organ se zaista dobro opušta kada smo aktivni. Svako treba da ugradi ove navike u svoj svakodnevni život.

Aktivan oporavak

Naš mozak nije beskrajno prijemčiv i s vremena na vreme mu je potrebna pauza da bismo mogli mirno da obradimo ono što smo naučili. Pauze pokreta pomažu kod umora i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Zašto je to tako? Kada se bavite sportom ili idete u šetnju, moždana aktivnost se postavlja u centar pokreta, a područje za logičko razmišljanje je rasterećeno i može se opustiti. Vežbanje takođe stimuliše dotok krvi u mozak, koji je bolje snabdeven hranljivim materijama i kiseonikom. Iako je telo napeto, mozak se može bolje opustiti uz aktivnost nego uz pauzu na sofi ispred televizora.

Uložite vreme u hobije

Bilo da se radi o crtanju, grnčarstvu, sviranju klavira ili posmatranju ptica – bavljenje hobijima koji nemaju nikakve veze sa vašim poslom izuzetno opušta mozak. S jedne strane, mala iskustva uspeha oslobađaju dopamin u mozgu. Hobiji takođe pružaju određenu rutinu koju mozak voli. Studije takođe pokazuju da određeni hobiji mogu pomoći u održavanju mozga u formi dok starimo i minimiziraju rizik od razvoja demencije.

Foto: Pixabay

Lista „Danas“ umesto liste „To-do“.

Zakažite pregled kod zubara, pozovite svog šefa, napišite e-poruku kolegi, iznesite smeće: liste obaveza su korisne kada je u pitanju da ništa ne zaboravite. Međutim, tako beskrajno dugačke liste pune zadataka mogu preplaviti mozak. U svojoj knjizi „Pauzirajte: Vi niste lista obaveza“, američki pisac Robert Pojnton stoga predlaže da se lista obaveza zameni listom „Danas“: listom koja sadrži samo zadatke koje treba obaviti danas.

Ugradite mikro-pauze u svoj dan

U užurbanom svakodnevnom životu često nema mnogo vremena za duge pauze. Zbog toga je još važnije povremeno praviti takozvanu „mikro pauzu“. Traju najmanje nekoliko sekundi, a najviše deset minuta i imaju za cilj da povećaju koncentraciju. Dovoljno je samo da pogledate kroz prozor, nekoliko sekundi u aparat za kafu, tri puta duboko udahnete i izdahnete pre sledećeg sastanka ili redovno odmarate za svojim stolom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: