Trend uranjanja lica u činiju vode sa ledom preplavio je društvene mreže. Iako izgleda šokantno i bizarno, stručnjaci kažu da ipak deluje i ima pozitivne efekte na bore i sjaj lica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Od delovanja kao prirodni primer za šminku do podizanja jagodica na novi nivo, kockice leda su tajno oružje mnogih vrhunskih kozmetičara, modela i šminkera.

Pre nego što se upustimo u sve razloge zbog kojih biste trebali razmotriti stavljanje leda na lice, šta zapravo predstavlja ova tehnika hlađenja?

Dendi Engelman, MD, FAAD, sertifikovani dermatolog i Mohs hirurg u Šafer Klinici na Petoj aveniji, objašnjava da je ovo trend koji uključuje korišćenje hladne terapije na koži.

“U svom najosnovnijem obliku, to uključuje nežno trljanje leda ili alata za valjanje leda preko lica u kružnom pokretu kao deo vaše dnevne rutine nege kože”, kaže Engelman.

Obično se radi ujutro kako biste započeli dan sa “ledenim udarom”. Lako je izvodljiv i i jeftin pa je tako postao ultrapopularan.

Jutjub zvezda Liza Eldridž se zaklinje u ledeni tretman lica kako bi se borila protiv ranih početaka snimanja i modela koji pate od jet-lega.

Pritisak ledenih kockica na gornjem delu usta, gde se nalaze receptori za krvne sudove lica, može pomoći u smanjenju crvenila, tvrdi ona.

“Ledenje kože” takođe može delovati kao tretman za tačkaste bubuljice, kaže Renée Rouleau, estetičarka iz Ostin, Teksas.

Bez obzira u kakvom je stanju vaše lice, stručnjaci daju savete kako sveže kockice iz zamrzivača, posebno kada im je odadt zelenom čaj, kofein, ili mleko (!), mogu pomoći povećanju cirkulacije krvi, smanjenju pora, i umirivanju upale.

Ipak, izgleda da zaranjanje lice u ledenu vodu sa ledom nije baš najbolji način, jer postoji drugi koji je i bezbolniji i “zdraviji”.

Kako sigurno staviti led na lice

Iako je prilično jednostavno (doslovno stavljate led ili zamrznuti predmet na kožu), postoje neke stvari o kojima treba voditi računa kako ne biste prouzrokovali nikakvu štetu.

Prvo, očistite lice pre ledenja. Zatim, ako nemate alat za valjanje leda, Engelman preporučuje da umotate kockice leda u papirnu maramicu, krpu, ili čak plastičnu kesu kako biste sprečili direktni kontakt kože sa ledom; kontakt leda sa kožom potencijalno može oštetiti zaštitnu barijeru kože svojom niskom temperaturom, kaže ona, i može dovesti do iritacije kože, crvenila, opekotina od leda i suvoće. Dodaje da hladna temperatura takođe može ukloniti prirodna ulja sa kože, što može biti štetno za kožu onih koji već imaju suvu i osetljivu kožu.

“Dakle, korišćenje barijere između vas i leda je ključno”, kaće Engelman za magazin Vog

Održavajte svaku sesiju ledenja kože na jednom dnevnom nivou i radite to samo oko pet do 10 minuta kako biste ograničili izloženost hladnoći. Kada stavljate led na lice, nežno masirajte kožu kružnim pokretima po različitim delovima, poput čela, obraza i linije vilice. Kada završite, možete nastaviti sa ostatkom svoje rutine nege kože.

Ali postoji mnogo varijacija ledenja kože i najbolja za vas zavisi od toga koje od mnogih koristi za kožu se nadate postići.

Pokrenite zdravi sjaj

Otkako obavlja transformišuće tretmane lica, slavni kozmetičar Ole Henriksen uključuje kockice leda u svoje tretmane.

“Dramatično poboljšavaju cirkulaciju u koži za onaj zdravi sjaj koji svi želimo”, kaže on. Da bi poboljšao rezultate, on priprema i zamrzava čaj od divlje ruže, koji je bogat vitaminom C, kao i zeleni čaj bogat antioksidansima. Za primenu, Henriksen predlaže umotavanje kockice leda u tanku pamučnu maramicu i masiranje preko kože.

Dobro poznati stari trik ledenja takođe može unaprediti proizvode vaše rutine.

“Ako nanesete serum na kožu i stavite led nakon toga, kapilari se stežu i stvara se efekat povlačenja koji pomaže sastojcima da prodru dublje”, objašnjava Rouleau.

Slavni kozmetičar Džoana Čeh preporučuje dodatni hladan korak, posebno prilikom nanošenja maski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: