Podeli vest

Spisak milijardera koji nisu završili fakultet je prilično dug, a nedostatak formalnog obrazovanja ne znači da nisu učili, već da su celog života dopunjavali svoje znanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

BIL GEJTS BILL GATES
Foto: Shutterstock

Na spisku onih koji nemaju fakultetsku diplomu su impozantna imena, a mi smo izdvojili nekolko njih

Bill Gates

Bill Gates je milijarder preduzetnik i filantrop, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi suosnivača Microsofta. Promišljeni kompjuterski programer sa naočarima iz Sijetla u Vašingtonu decenijama je jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Ali njegov rani odlazak sa Univerziteta Harvard kada je bio mlađi predstavlja iznenađenje za mnoge.

Gates je pohađao Harvard da bi pohađao pred-pravne kurseve, ali je napustio osnovnu godinu da bi nastavio poslovni poduhvat sa svojim prijateljem Polom Alenom. Iako je ovo verovatno bio rizičan potez novca, na kraju je doveo do osnivanja Majkrosofta, najuspešnije softverske kompanije na svetu. U ovom slučaju, taj rizik se definitivno isplatio.

Mark Zakerberg

Mark Zakerberg je poznat širom sveta kao suosnivač i izvršni direktor Fejsbuka, najveće platforme društvenih medija na svetu.

Kao i Gejts, Zakerberg je pohađao Univerzitet Harvard, ali nikada nije diplomirao. Odustao je nakon što je pokrenuo originalni oblik Fejsbuka i video njegov skoro trenutni uspeh. Zakerberg se preselio u Kaliforniju sa svojim cimerima, Dastinom Moskovicom i Krisom Hjuzom, kako bi nastavio da razvija ime i poslovanje Fejsbuka.

Michael Dell

Michael Dellje osnivač i izvršni direktor kompanije Dell Inc., jedne od najvećih i najuspešnijih svetskih kompanija za tehnologiju i personalne računare. Del je bio zainteresovan za računare i tehnologiju od malih nogu, pa je otišao čak do kupovine Apple računara kada je imao 15 godina kako bi mogao da ga rastavi i vidi kako funkcioniše.

Dell je pohađao Univerzitet u Teksasu u Ostinu, Teksas, gde je pokrenuo PCs Limited. Napustio je koledž sa 19 godina da bi se fokusirao na vođenje svog posla, koji se kasnije pretvorio u Dell Inc. i globalnu kompaniju kakvu danas poznajemo.

Zhou Qunfei

Zhou Qunfei je osnivačica i izvršni direktor Lens Technology kineske tehnološke kompanije koja isporučuje ekrane pametnih telefona tehnološkim gigantima kao što su Samsung, LG i Microsoft. Zhou je imala teško vaspitanje, izgubila je majku u ranoj mladosti i videla kako joj je otac oslepeo. Međutim, to je nije sprečilo da postane jedan od najuspešnijih preduzetnika na svetu.

Zhou je napustila školu sa 16 godina i počela da radi na montažnoj traci u fabrici. Pohađala je časove računovodstva noću i uštedela novac da pokrene svoj prvi posao, radionicu za sočiva za satove. Od toga je došla do najvećeg dobavljača ekrana na dodir.

  Steve Jobs

  Suosnivač i bivši izvršni direktor kompanije Apple i Pikar, Stiv Džobs, poznat je po svom vizionarskom vođstvu i pomaganju da Apple postane ono što je danas. Umro je 5. oktobra 2011. od raka pankreasa, ali ne pre nego što je ostavio trag u svetu tehnologije i kompjutera, kao i u industriji filma i animacije.

  Džobs je pohađao Reed College u Portlandu, Oregon, ali je odustao nakon šest meseci. Međutim, nastavio je da proverava kurseve za koje je bio zainteresovan nakon što je napustio. Nekoliko godina kasnije, nakon što se ponovo povezao sa svojim prijateljem Stivom Voznijakom, pomogao je u osnivanju kompanije Apple Computers u njegovoj garaži.

  Na spisku je jiš mnogo milijardera, ali to ne znači da formalno obrazovanje nije potrebno, već da je bez njega moguće zaraditi milione


  bilten logo

  Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


  POSLEDNJE VESTI: