Podeli vest

Japanci su poznati kao nacija koja izuzetno vodi računa o uređenosti i napredovanju. Suština njihovog uspeha je u nekoliko pravila koje koriste u poslu, ali i u svakodnevnom životu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafa
Foto: Shutterstock

Ovih pet stvari pomoći će vam da osetite napredak na poslu, a možete primeniti i u poslovima kod kuće.

Kaizen

Gotovo svi znaju za Kaizen.  Kaizen je koncept stalnog ličnog poboljšanja. Zasniva se na tome da se ljudi, umesto  sa velikim suočavaju sa više manjih izazova. U procesu poslovanja ovaj koncept se primenjuje tako što se veći ciljevi dele na manje i kompleksniji zadaci na više jednostavnijih.

U fabrici Tojota u kojoj se Kaizen primenjuje, radnici se ne kažnjavaju već se ohrabruju da ukažu na stvari zbog kojih bi proces rada mogao da bude efikasniji i kako da se zadaci koji su kompleksni za jednu osobu mogu podeliti na više jednostavnijih. Kaizen zapravo znači “dobra promena”, pa se radnici motivišu da menjaju stvari.

Postoje tri načina za primenu Kaizen filozofije na ličnom nivou:

  • Ocenite na šta se nepotrebno troši vreme i energija 
  • Zapitajte se koji sitni koraci se mogu preduzeti  da bi se povećala produktivnost i efikasnost
  • Odvojte vreme da ustanovite šta dobro funkcioniše, a šta treba popraviti. 

Pomodoro

Uz Kaizen Japanci koriste i Pomodoro tehniku. Ova tehnika podrazumeva podelu vremena na intervale od 25 minuta rada, nakon čega sledi kratka pauza od 5 minuta. Nakon četiri ciklusa, uzimate dužu pauzu od 15 do 30 minuta. Ova tehnika pomaže u održavanju fokusa i povećanju produktivnosti, jer se zadaci rade u kratkim, definisanim intervalima, a pauze služe za osvežavanje i opuštanje.

Ova tehnika sjajno funkcioniše i u kućnim poslovima

Kaikaku

U poslovima koji podrazumevaju rutinski rad Japanci koriste Kaikaku. Ovo je  koncept radikalne promene. Umesto da upadnete u rutinu i monotoniju, kaikaku podstiče iznenadne promene kako biste prekinuli ustaljene obrasce i oživeli svoju produktivnost. To može uključivati promenu radnog okruženja, reorganizaciju rasporeda ili eksperimentisanje s novim metodama rada.

Ukoliko radite od kuće potrudite se da povremeno promenite mesto svog radnog stola i to će biti dovoljno da vidite promenu.

Sistem 5S

Još jedan sistem sistem koji su Japanci razvili, a po kome su pooznati u svetu je Sistem 5S.  Na ovom sistemu svet im je posebno zajvalan. Pun naziv ovog sistema ili metode je Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke . Ova metoda se koristi za organizaciju radnog prostora i smanjenje nereda. Svaki korak u ” 5S metodi”  ima svoju svrhu: Seiri (odstranjivanje nepotrebnih stvari), Seiton (organizacija preostalih stvari), Seiso (čišćenje), Seiketsu (standardizacija) i Shitsuke (održavanje discipline). Održavanje urednog i organizovanog radnog okruženja pomaže u smanjenju distrakcija i povećanju produktivnosti. Pokušajte ovaj sistem kod kuće i shvatićete zašto Japanci zaslužuju veliko “hvala”

Kanban

Jedan od najpoznatijih načina za postizanje efikasnosti kod Japanaca je Kanban. Njega ćete prepoznati po “Kanban” tablama sa karticama. Svodi se na vizuelno upravljanje zadacima.  Pomeranjem kartica s jednog dela table na drugi (na primer, sa “Uraditi” na “Radi se” i na kraju na “Urađeno”), možete pratiti napredak i održavati jasan pregled svih svojih obaveza. Ovaj sistem vam pomaže da organizujete svoje zadatke i ostanete motivisani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: