Podeli vest

Da li je veaše dete nadareno? Naučnici kažu da neočekivani znaci mogu da ukažu da je reč o nadarenom detetu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Mladi Srbija
Foto: Pixabay

Pitanje na koje većina roditelja traži odgovor je kako da procenim da li je moje dete darovito, kaže Megan Kanela profesorka i menadžerka porodičnih usluga na Dejvidson institutu za CNBC.

Kanela već decenijama radi sa darovitom decom i bori se za pravičnost u radu sa darovitom decom.

Ona ističe da je kroz svoju praksu uvidela nekoliko zajedničkih osobina darovite dece i da neki znaci da je vaše dete darovito mogu da budu potpuno neolekivani.

Većina darovite dece, istiće, mogu da uče i obrađuju informacije brže od dece njihovog uzrasta i da razumeju materijal nekoliko nivoa iznad svojih vršnjaka. Međutim, Kanel ukazuje da ova deca nisu uvek dobro vaspitani učenici sa visokim uspehom. U stvari, stručnjaci za neuronauku kažu da darovitost kod svakog deteta izgleda drugačije.

Neočekivani znaci da je vaše dete veoma nadareno

Asinhroni razvoj

Naučnici koji su izučavali nadarenu decu kažu da bi roditelji trebalo da shvate da se nadarena deca mogu potpuno različito razvijati u odnosu na prosečnu. Oni navode primer da nadareno dete na primer neće znati da veže pertlu sa osam godina, ali će znati čitati kao dete u 7. razredu ili poznavati matematku kao učenik osnog razreda.

Zato preporučuju da se roditelji ne fokusiraju na dnevne rutine u kojima deca greše, poput zaboravljanja da operu zube, već na zadatke koje natprosečno izvršavaju.

Intenzivne emocionalne reakcije na svet oko sebe

Neuronaučnici sugerišu da nadarena deca doživljavaju intenzivnije emocionalne reakcije na svet oko sebe. Na primer, možda im je teško da uživaju u emisijama u kojima je lik povređen ili tužan. Mnogi takođe imaju pojačan osećaj za pravdu i mogu doživeti frustraciju i razočaranje kada se osećaju kao da je situacija pogrešna.

Zbog svog asinhronog razvoja, možda još nemaju veštine emocionalne regulacije da upravljaju tim velikim osećanjima.

Neočekivana osvećena pažnja egzistenciji

Darovita deca često imaju posebnu radoznalost, kaže Kanela, posebno za egzistencijalne aspekte života.

Oni su više od svojih vršnjaka zainteresovani i zabrinuti za pitanja kao što su smrt, siromaštvo ili nepravda . Čak i film ili knjiga namenjena deci koja se bavi temom maltretiranja, na primer, može ih podstaći da postavljaju pitanja o prirodi društva. Nemojte se iznenaditi ako vam dete u najmlađoj dobi postavi pitanje „Šta se dešava kada umremo?“ na „Zašto se loše stvari dešavaju u svetu?“

Jedinstvena interesovanja ili zreo smisao za humor

Kada je dete fokusirano na određena pitanja ili maksimalno fokusirano na jednu vrstu igre ili se bave temama odraslih roditelji često misle da sa njihovom decom nešto nije u redu.

Često se od roditelja čuje i konstatacija- izgubiće detinjstvo baveći se ozbiljnim pitanjima

U stvarnosti, deca mogu jednostavno imati naprednije razumevanje teme od drugih njihovog uzrasta i to može biti znak njihove nadarenosti.

Nadarenu decu obično karakteriše i poseban i istančan smisao za humor koji iznenađuje čak i odrasle.

Neuspeh u školi – najveće iznenađenje za roditelje

Darovita deca imaju izuzetnu potrebu za stalnom mentalnom stimulacijom. U školi im lako može biti dosadno jer uče stvari brže od svojih vršnjaka. Kada škola nije dovoljno izazovna ili zanimljiva, oni mogu izgubiti motivaciju. (Razmislite kako biste se osećali nakon osmočasovne radne smene u kojoj niste izazvani ili angažovani.)

Iako mogu lako da obavljaju posao — često imaju odlične veštine rasuđivanja i pamćenja — ne vide nikakvu svrhu i prestaju da pokušavaju.

Kanela ističe da bi roditelji koji vide nadarenost u svom detetu trebalo da pronađu način da tu nadarenost testiraju čime se bave posebne edukativne institucije. Treba znati da se takvi testovi ne oslanjanju na znanje matemitike ili drugih školskih predmeta već više na psihološke testove.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: