Podeli vest

Profesor dokto Gregori L. Jantz izdvojio je šest tehnika koje vam mogu pomoći u oslobađanju od stresa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Prema rečima profesora Jantza kaada se osećamo emocionalno iscrpljeno, onda su anksioznost i stres prirodni nusproizvodi.

Ako se ne kontroliše, stres može dovesti do osećaja da ste van kontrole.

Kao rezultat toga, navodi Janz, stres nas može podstaći da tražimo privremeno olakšanje u nezdravim navikama koje stvaraju više stresa na duge staze. Okretanje alkoholu, utešnoj hrani ili prekomerna potrošnja mogu pružiti privremeno olakšanje i ometanje, ali ove stvari u velikoj meri komplikuju naše živote, istakao je Jantz za Psihology Today.

Međutim, on dodaje da ne možemo eliminisati sve što nam izaziva stres – niti smatra da bi trebalo.

Stres niskog nivoa , kako navodi, stimuliše mozak da poveća produktivnost i koncentraciju. Takođe može biti veliki motivator za promene, rešavanje problema ili postizanje ciljeva.

Pored toga, mnogi izvori stresa su jednostavno van naše kontrole. Ipak, postoji mnogo stresora koje možemo kontrolisati.

Ovo je šest strategija koje Jantz predlaže da odmah primente.

  1. Identifikujte svoje stresore

Napravite listu faktora u vašem životu koji doprinose vašem stresu. Da li imate napetosti u vezi i nevolje? Šta je sa nezdravim navikama koje koristite da biste pobegli ili izbegli suočavanje sa problemima? Možda imate žaljenje iz prošlosti koje utiče na sadašnjost ili vam nedostaje sposobnost da oprostite sebi ili drugima.

Razumevanjem šta stvara stres u vašem životu, možete početi da se bavite tim stvarima i krenete ka izlečenju.

  1. Prestanite da odugovlačite

Ovo je jednostavan – iako ne lak – način za ublažavanje pritiska. Bilo da povremeno ili serijski odugovlačite, vaša odlaganja i izbegavanje povećavaju nivo stresa.

  1. Održavajte ravnotežu

Zaštita svog vremena od prekomernih obaveza koje su pod vašom kontrolom nije laka, ali je jedna od najefikasnijih stvari koje možete da uradite da smanjite stres.

  1. Izbegavajte negativna bekstva

Kada smo pod stresom, primamljivo je da se okrenemo prekomernoj ishrani, trošenju novca ili zloupotrebi različitih supstanci. To je zato što želimo da uradimo nešto da promenimo svoje raspoloženje! Naravno, lista beskorisnih i nezdravih bekstava može se nastaviti u nedogled. Negativna bekstva samo šire negativnost tokom celog vašeg života.

  1. Izlazak iz izolacije

Studije pokazuju da su odnosi podrške ključni za poboljšanje načina na koji doživljavamo i procesuiramo stres. U stvari, usamljenost je povezana ne samo sa depresijom, već i sa zdravstvenim problemima, uključujući visok krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti, rak i kognitivni pad. Druge studije pokazuju da ljudi koji su uključeni u zajednice imaju niži nivo anksioznosti i stresa.

  1. Dobro pazite na svoje telo

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite da biste se nosili sa životnim stresom je da ojačate svoje zdravlje i telo. Pravilna ishrana, dovoljno sna i redovno vežbanje oslobađaju osećaja stresa i anksioznosti, poboljšavaju raspoloženje i energiziraju telo, mozak i emocije.

Nemoguće je eliminisati sav stres iz svog života. Upravljanje stresom je sasvim druga stvar. Koliko stresa doživljavate – i kako reagujete kada ga doživite – stvari su nad kojima imate više kontrole nego što mislite, poručuje Jantz.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: