Podeli vest

Za mnoge ultra-bogataše, 2023. godina je bila plodonosna, pa su postali još bogatiji.
Više od polovine milijardera na planeti, a ima ih 2.568, bogatiji su na kraju godine nego što su bili na početku – neki od njih za par milijardi, neki za desetine milijardi, a Ilon Mask je uvećao svoj kapital za više od 100 milijardi dolara, piše Forbas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Prema proceni magazina neki milijarderi su bili uspešniji od drugih, a 10 bogataša koji su zaradili najviše, u zbiru su dodali još 490 milijardi dolara na bogatsvo koje već imaju, zaključno sa 15. decembrom.
Niko se nije obogatio više ove godine od Ilona Maska (52).
On je ušao u januar 2023. godine kao drugi najbogatiji čovek sveta – tada je imao 146,5 milijardi dolara, uz velike gubitke u 2022. godini.
Međutim, na kraju 2023. godine vratio se na vrh, zaradivši više od 108 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući velikom preokretu u vrednosti deonica Tesle.


Samo dvojica milijardera koji su ove godine ušli u top 10 su van SAD – indonežanski tajkun za energente i petrohemiju Pradžogo Pangestu (on je procentualno najviše zaradio, bogatstvo mu se uvećalo za 900 odsto) i španski modni mogul, prvi čovek Zare, Amansio Ortega.


Mask je najviše zaradio od Tesle i Spejs Iksa.
Cena deonice Tesle skočila je za više od 100 odsto, dok je njegova svemirska kompanija izvela više od 90 uspešnih letova ove godine, a vrednost tih deonica sada iznosi 180 milijardi dolara.
Maskovo bogatstvo procenjuje se na 254,9 milijardi dolara.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, Stephan Savoia/File


Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg (39) je drugi na listi, a ove godine zaradio 75 milijardi dolara, nakon teške 2022. godine, kada su cene deonica pale, kao i profit.
Deonice njegove kompanije Meta skočile su za 178 odsto do 15. decembra, što je najbolja godina ikada za tu firmu.
Zakerbergovo bogatstvo procenjuje se na 118,6 milijardi dolara.


Vlasnik Amazona Džef Bezos (59), koji ima 172,3 milijarde dolara, odrekao se deonica vrednih 700 miliona dolara, kako bi se borio protiv beskućništva i klimatskih promena, a obećao je i 100 miliona dolara za oporavak prirode na Mauiju na Havajima, gde živi.
Bezos može sebi da priušti takve poklone – Amazonove deonice skočile su za 79 odsto 2023. godine, koja mu je donela novih 65 milijardi dolara.


Indonežanin Prandžogo Pangestu (79) dodao je na bankovni račun još 47,9 milijardi dolara, pa sada ima 52,8 milijardi.
Vrednost njegovih deonica skočila je za 800 odsto.


Vlasnik Gugla Leri Pejdž (50) je uvećao saldo za 34,4 milijardi dolara i sada ima 111,7 milijardi dolara.
Vrednost kompanije Alfabet, “očinske” firme Gugla, veće su za 50 odsto ove godine.
Alfabet, koji je Pejdž osnovao sa Sergejem Brinom 1998. godine, pokrenuo je i AI četbot u martu.


Vlasnik Zare Amansio Ortega (87) šesti je na listi, pošto je ove godine čisto zaradio 33,2 milijarde dolara, a ukupno bogatstvo mu je 97,4 milijarde.
Deonice španskog modnog mogula povećale su se za 57 odsto ove godine, na rekordne nivoe.
Vlasnik je 60 odsto deonica Zare i nalazi se u upravnom odboru firme zajedno sa ćerkom Martom Ortegom Perez.

Sergej Brin (50), koji je napustio svakodnevni rad u Guglu 2019. godine, vratio se u kompaniju ove godine da radi na razvijanju veštačke inteligencije, koja je bila jedna najlplodosnijih – zaradio je 33 milijarde dolara, a bogatstvo mu je procenjeno na 107,3 milijarde.


Stiv Bolmer (67), nekada izvršni direktor Majkrosofta, koji ima deonice u ovom tehnološkom gigantu, dodao je u 2023. godini 32,4 milijardi dolara i sada ima 110,9 milijardi.
Kako navodi Forbs, bila je ovo dobra godina za dve glavne Bolmerove investicije – NBA tim Los Anđeles Klipers, koji košta za 19 odsto više nego pre godinu dana, kao i Majkrosoft, gde ima deonice.
Akcije Majkrosofta su skočile za 55 odsto, ponajviše zbog ulaganja od 10 milijarda u Čet GPT-developer OpenAI.


Suosnivač Orakla, američke međunarodne korporacije za računarsku tehnologiju iz Teksasa, Leri Elison (79) inkasirao je u ovoj godini 30,8 milijardi dolara, pa se njegovo bogatstvo procenjuje na 133,2 milijarde.
Elison je učestvovao u osnivanju Orakla 1977. godine, a deonice su ove godine skočile za 26 odsto.


Američki biznismen Jen-Hsun Huang, ili Jensen Huang (60), vlasnik još jednog tehnološkog giganta Nvidije, bogatiji je za 29,8 milijardi dolara, pa je njegovo bogatstvo procenjeno na 43,6 milijardi.
Forbs navodi da niko ne radi na boljitku veštačke inteligencije bolje od Huanga, direktora Nvidije, koja dizajnira više čipova koji se koriste za sisteme veštačke inteligencije.
Akcije Nvidije su porasle za više od 230 odsto ove godine, a ušao je i u 20 najbogatijih Amerikanaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: