Podeli vest

Ovaj auto na električni pogon, proizveden u Americi, prodat je prošle godine u 254.822 primeraka, prema brojkama koje obuhvataju 97 odsto prodaje u Europskoj uniji, zemljama EFTA-e i Velikoj Bitaniji, objavio je Automotiv njuz, a preneo portal PD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Patrick Pleul/Pool via AP, File

Najprodavaniji automobil u Evropi u 2023. godini bio je Teslin Model Y, navodi se danas u preliminarnim podacima stručnjaka za istraživanje tržišta pri Dataforsu.

Model Y ostvario je neznatnu prednost nad svojim najbližim konkurentom, Dačijom Sandero, koja je prodata u 235.893 komada.

Treći je Folksvagen T Roc sa 206.438 primeraka, a četvrti Reno Klio sa 202.942, koji je, uz Model Y, napravio najveći skok u prodaji u odnosu na prošlu godinu.

Prema portalu, jedan od glavnih razloga za ovakav ishod je to što je Tesla početkom godine uvela značajno sniženje cene, koja i dalje premašuje 40 hiljada evra.

Kompanija je takođe imala koristi od podsticaja za kupovinu službenih vozila u Nemačkoj, gde je Model Y postao najprodavaniji električni automobil s približno 45.800 registracija.

Tokom 2023. godine Model Y bio je najprodavaniji u sedam od 12 meseci, Dačija Sandero vodila je u četiri meseca, dok je VW T-Roc bio prvi u jednom mesecu.

Pežo 208 je sveukupno zauzeo peto mesto, a prošle godine je bio najprodavaniji evropski automobil, dok je Sandero i onda bio na drugom mestu.

Model Y ujedno je i prvi električni automobil, koji je zauzeo prvo mesto u prodaji u Evropi, a bio je peti najprodavaniji automobil u Americi prošle godine s približno 403.897 primeraka isporučenih kupcima.

Inače, za Teslin Model Y je u Nemačkoj potrebno izdvojiti najmanje 42.900 evra, dok se varijante sa većim dometom i boljim performasnama prodaju za 49.900 evra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: