Podeli vest

Moćna biljka je na vrhu liste od 41 najzdravijeg voća i povrća koju je sastavila Dženifer Di Noja, profesorka na Univerzitetu Vilijam Paterson. Nije spanać, ni blitva, već nešto sasvim drugo

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Potočarka je osvojila vrh liste najzdravijih namirnica koja je objavljena u časopisu ‘Preventing Chronic Disease’.

Namirnice su poređane prema količinama od 17 hranljivih materija. To uključuje vlakna, kalijum i proteine, vitamin B12, vitamine A i D i kalcijum folat.

Hrana je vagana po posebnoj šemi. U ovom slučaju, udeo vrednih sastojaka je upoređen sa brojem kalorija. Što je veća vrednost, to je biljka zdravija i vrednija za našu ishranu.

Potočarka je jedina hrana koja zaista uspeva da pokrije 100 odsto dnevnih potreba za hranljivim materijama na 100 kcal potrošnje.

Ovo stavlja u senku druge do sada smatrane namirnice poput kineskog kupusa (91,99%), blitve (89,27%) i spanaća (86,43%).

Nije slučajno što je potočarka obezbedila prvo mesto na rang listi. Kombinuje mnoge hranljive materije, od kojih svi značajno doprinose našem zdravlju.

Prava se potočarka prepoznaje po čupavom korenu, tamnozelenim listovima, malim belim cvetovima s četiri latice, grozdasto poredjanim i napokon po ostrom mirisu. Potočarka uspeva samo u čistim vodama. Cveta tokom celog leta, a nalazi se podjednako u nizijskim, kao i u planinskim predelima, sirom sveta,

Pored značajne količine gvožđa, kalcijuma i vitamina C, potočarka sadrži i 14 važnih vitamina, minerala, antioksidanata i sekundarnih biljnih supstanci koje deluju čak i protiv bolesti.

Vitamini A i C štite od infekcija i jačaju imuni sistem, kalcijum, kalijum i magnezijum podržavaju izgradnju kostiju i mišića, a vitamin K čak može sprečiti oštećenje ćelija u mozgu.

Ali postaje još bolje: antioksidansi vas štite od oštećenja DNK i tako mogu smanjiti rizik od raznih vrsta raka.

„Naši nalazi mogu pomoći potrošačima da usmere potrošače kako da iz svoje hrane dobiju najviše hranljivih materija. Ovo može biti ključno u smanjenju rizika od mnogih bolesti, objašnjava autorka liste.

Inače, prva mesta na rang listi predvodi povrće. Najbolji plodovi su: crvena paprika, bundeva, paradajz i limun.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…