Economist Intelligence Unit (EIU), istraživačka organizacija u vlasništvu medijske kuće Economist, objavila je novu listu najboljih svetshih gradova za život.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

beč
Foto: Shutterstock

Economist Intelligence Unit (EIU), istraživačka organizacija u vlasništvu medijske kuće Economist, svake godine rangira najbolje gradove za život.

Lista rangira  172 grada i procenjuje koje lokacije širom sveta pružaju najbolje ili najgore uslove za život.

Ove godine, Beč se vratio na prvo mesto nakon što su njegove kulturne i zabavne atrakcije, nakon kovid pandemije,  ponovo otvorene.

Rezultati su se generalno poboljšali u odnosu na ovogodišnji rang, iako je ukupni indeksni rezultat i dalje ispod onoga što je bio pre pandemije. Geopolitički nemiri su takođe uticali na ovogodišnju listu, uzrokujući pad gradova u Rusiji i istočnoj Evropi.  Kijev, potpuno je uklonjen sa liste, piše Fortune magazin.

Ovo je TOP 5 gradova za život u ovom trenutku:

1. Beč
Glavni i najnaseljeniji grad Austrije našao se na vrhu ovogodišnje liste nakon što je 2021. pao na broj 12, pošto su ograničenja COVID-a zatvorila njegove kulturne atrakcije.

„Stabilnost i dobra infrastruktura glavne su čari grada za njegove stanovnike, podržane dobrom zdravstvenom zaštitom i obiljem mogućnosti za kulturu i zabavu“, piše EIU u svom izveštaju. Beč je takođe bio na prvom mestu u 2018. i 2019. godini.

2. Kopenhagen
Prošle godine glavni grad Danske bio je broj 15 na listi. Ove godine je postigao 100 za stabilnost, obrazovanje i infrastrukturu, dovodeći ga na vrh.

3. Cirih
Švajcarska prestonica je drugu godinu zaredom ušla u prvih 10, nakon što je zauzela sedmo mesto 2021. godine.

4. Kalgari
Tri su kanadska grada među prvih 10 ove godine, a treći po veličini grad u zemlji, Kalgari, je na najvišem mestu. Izjednačen na trećem mestu sa Cirihom, grad se pomerio za 15 mesta u odnosu na prošlu godinu ublažavanjem ograničenja COVID-a.

5. Vankuver
Vankuver je obično glavni oslonac na EIU-ovoj listi, držeći se na prvom mestu skoro deceniju između 2002. i 2010. Ponovo je među prvih 10 ove godine nakon što je pao tokom pandemije.

U TOP 10 su i Ženeva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam i Osaka i Melburn koji dele 10. mesto.

Detaljna lista sa opisom biće poznata 7. jula, a za sada se zna da su na dnu liste: Tripoli, Lagos i Damask.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: