Podeli vest

Smrznuta pica, gotovi sosevi i proizvodi od kobasica mogli bi da vam nanesu više štete nego što se ranije mislilo: Nova studija pokazuje da je konzumacija ultra-prerađene hrane povezana sa ukupno 32 različita zdravstvena problema.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Studija pojašnjava da 32 različita problema uključuju povećan rizik od srčanih oboljenja, raka, dijabetesa tipa 2, slabijeg mentalnog zdravlja i ranije smrti. Takođe je otkriveno da je konzumacija ove hrane povezana sa bolestima kao što su Kronova bolest ili gojaznost.

Ova hrana obično sadrži pet ili više sastojaka, kao i razne aditive. Potrošnja hrane kao što su gotova jela, sladoled, čips, musli, aromatizovani jogurti i keksi trenutno raste širom sveta.

Šta je ultra-prerađena hrana?

Prema „Fokusu“, svaki drugi proizvod iz prodavnice se sada smatra „UPF“, odnosno „ultra prerađenom hranom“. Ultra-prerađena hrana je hrana koja je prošla veoma visok stepen industrijske prerade. Često sadrže različite sastojke, uključujući aditive, ukuse i konzervanse.

Obično su to gotovi proizvodi, brza hrana, smrznuti obroci, grickalice, gazirana pića i slatkiši. Ova hrana je obično bogata energijom, ali ima malo hranljivih materija i vlakana.

To su, na primer: gotova jela (npr. smrznuta pica, gotove supe), brza hrana (npr. hamburgeri, pomfrit, pileći komadići), musli i musli štanglice, limunade i druga slatka pića, čips i grickalice (npr. naćosi, kokice ), instant rezanci, slatkiši (npr. čokoladice, gumeni medvedići), kolačići, torte i peciva, proizvodi od kobasica i zamene za meso, gotovi sosovi i prelivi, smrznuti obroci, energetska pića i sportska pića.

Istraživači zahtevaju akciju

Studija, koja je objavljena u British Medical Journal (BMJ), sadrži izuzetno veliku količinu podataka. Međunarodni tim istraživača iz Australije, SAD, Francuske i Irske bio je uključen u analizu ukupno 45 studija. Učestvovalo je ukupno 9,8 miliona ljudi.

Istraživači su naglasili da se moraju preduzeti mere da se posebno smanji potrošnja ultra-prerađene hrane širom sveta, piše 20ch.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: