Podeli vest

Sneg se vratio! Ako ne želite da se pridružite gomili na ski stazama, a ipak želite da ostanete aktivni, možete isprobati ove sportove.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Nakon blagih nedelja, sada se očekuje da će polarni vrtlog doneti početak zime, prema prognozama. Krajem januara i februara šanse za sneg su dobre u velikim delovima Švajcarske. Ako ne želite da se pridružite gužvi na prepunim ski stazama, ali ipak želite da budete aktivni na svežem vazduhu, imate nekoliko alternativa. Od skijaškog trčanja do krpljanja: trebalo bi da probate ove sportove na otvorenom zimi.


Skijaško trčanje

Skijaško trčanje je idilično. Obično koristite skije za trčanje na uređenim stazama , koje se ne nalaze samo u ruralnim područjima. Ali da bi izbegli gužvu, skijaši za trčanje mogu i da se urone u prirodu bez staze za skijaško trčanje. Ova varijanta se zove backcountri skijanje i zahteva posebne skije. One su šire i kraće od tradicionalnih skija za trčanje. Za obe varijante potrebno je najmanje 20 centimetara snega. Pre putovanja, skijaši za trčanje treba da se informišu o regionalnim rezervatima prirode – oni su obično tabu.

Foto: Pixabay


Klizanje na ledu

Budite jednom ledena kraljica – to je moguće dok se klizate. Sve što vam treba su klizaljke i topla odeća. U mnogim gradovima postoje javna područja za klizanje. Ako je dovoljno hladno, prirodne vode kao što su jezera će se zamrznuti, ali trenutno o tome možemo samo da sanjamo. Ledena površina mora biti debela najmanje 15 centimetara da bi se po njoj moglo bezbedno kretati.


Turno skijanje

Popeti se na planinu na skijama? Upravo to je princip ski planinarstva, poznatog i kao ski turing. Koristite specijalne skije da se popnete na planinu, obično van staze, a zatim spustite. Zimski sportovi su veoma naporni i zahtevaju određenu dozu izdržljivosti. Ali teškoće su vredne toga – posebno za one koji traže mir i tišinu. Turisti često putuju sami u netaknutu prirodu. Tu je i fantastična panorama koja čeka na samitu. Važno pre nego što počnete: saznajte o vremenskim uslovima i nivoima upozorenja za lavinu.

Foto: Pixabay


Snovshoeing

Pešačenje na krpljama vas takođe vodi na planinu, što oduzima mnogo energije. Patike povećavaju prostor za hodanje, težina se bolje raspoređuje i manje toneš u sneg. Razlika u odnosu na turneju: nema skija. Zato se krpljači moraju vraćati peške. Staze ili staze za skijaško trčanje nisu predviđene za ovu vrstu zimskog sporta, iako često postoje dodatne staze. Svako ko putuje van predviđenih ruta treba da se informiše o vremenu i opasnosti od lavina pre nego što krene – kao i kod turnog skijanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.