Podeli vest

Stav Srbije o uvođenju sankcija Rusiji bila je jedna od glavnih tema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten.rs

Vucic Solc
Foto: Tanjug/AP/Mićael Sohn

Hoće li Srbija imati posledice jer nije uvela sankcije Rusiji i hoće li to ugroziti njen put ka Evropskoj uniji, jedno je od pianja koje je postavljeno na konferenciji za medije nakon sastnka Vučića i Šolca u Berlinu.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je na to odgovorio da se Srbija i Evropska unija “ne slažu o svakom detalju” kada je reč o sankcijama Rusiji, ali da ne treba prevideti da je Srbija “jasno i nedvosmisleno” zastupala stav da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv.

On je na pitanje da li će to uticati na put Srbije ka EU kratko odgovorio da ne treba prevideti da je Srbija u više navrata osudila napad Rusije.

“Srbija je u više navrata jasno i nedvosmisleno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zastupala stav Evropske unije da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali na kraju krajeva ne treba prevideti taj stav i takvo ponašanje Srbije”, rekao je Šolc novinarima u Berlinu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa druge strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da “ne bi imao šta da doda” na to i naglasio da se Srbija po pitanju pravne i političke priorode sukoba izjasnila nedvosmisleno i jasno.

“Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i svih ostalih i o tome sam temeljno i detaljno razgovarao sa Šolcom. Ono u šta nema sumnje to je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i Srbija će biti čvrsto opredljena za taj put i bez obzira što trenutne ankete pokazuju da to nije najpopularniji put, rukovodstvo Srbije će u potpunosti podržati taj put Srbije u budućnosti”, poručio jeVučić.

On je dodao i da Srbija nije otvorila poglavlje 31 i da, kao neko ko je na putu ka EU, ima obavezu da se postepeno usklađuje sa odlukama EU.

“Saslušao sam danas kancelara Šolca, on je bio vrlo jasno i snažno je ponovio stavove i zahteve Nemačke i to je sve što imam da kažem. Što se Srbije tiče, Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju KIM I zato imamo mnogo drugih problema”, naveo je Vučić.

On je podsetio da je Srbija bila pod sankcijama čitavu deceniju i imamo drugačiji sentiment prema sankcijama od drugih.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: