Podeli vest

Ove godine na Svetski dan slobode medija Rusija neće učestvovati na UNESCO konferenciji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

unesco
Foto: Pixabay

Rusiji nije dozvoljeno učešće na konferenciji Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) o slobodi medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Svake godine 3. maja obeležava se Svetski dan slobode medija koji je proglasila Generalna skupština UN 1993. godine i tim povodom UNESCO – specijalizovana agencija UN za međunarodnu saradnju na informativnom planu – tradicionalno održava tematske konferencije, ali nažalost, ove godine Rusiji nije dozvoljeno učešće“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Sputnjik.

UNESCO je, na osnovu izmišljenih razloga, odbacio rusku prijavu za učešće na skupu o uticaju velikih IT kompanija na rad medija i na drugim panelima, navodi se u saopštenju.

Obrazloženja zasnovana na tvrdnjama da ruska strana nije usklađena sa zahtevima konferencije i da je već formiran spisak učesnika su potpuno neodrživa, navodi zvanična Moskva.

“Očigledno je da se UNESCO priklonio grupi poznatih, veoma angažovanih država koje na svetskoj sceni promovišu politiku ”ukidanja” Rusije i čiji je cilj da se informativni prostor očisti od svih gledišta koja se razlikuju od ultraliberalnih stavova Zapada“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva, navodi Sputnjik.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: