Evropska nafta Brent se trguje na nivou od 113,8 dolara po barelu, AmeričkaWTI nafta je takođe ojačala na 110,1 dolar za barel

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Shutterstock

Cene nafte su porasle danas nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila da su zalihe sirove nafte u toj zemlji pale za milion barela u sedmici završenoj 20. maja.

Evropska nafta Brent se trguje na nivou od 113,8 dolara po barelu, prema podacima objavljenim na portali oilprice.com u 17:20 časova po našem vremenu, nakon jučerašnejg pada 110,69 dolara za bare.

Američka WTI nafta je takođe ojačala sa nivoa od 109,77 dolara po barelu, na kojem je zaključena u utorak, na 110,1 dolar za barel danas.

Prema saopštenju EIA, američke zalihe sirove nafte od 419,8 miliona barela su 14 odsto ispod petogodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Što se tiče benzina, izveštaj EIA pokazuje pad zaliha od 500.000 barela u nedelji do 20. maja, dok je u proseku dnevna proizvodnja benzina iznosila 9,4 miliona barela.

Jačanje cena nafte podupire i zabrinutost vezana za potencijalni manjak ponude i očekivani skok potražjne u SAD uoči početka letnje sezone putovanja, koja tradicionalno počinje na vikend kada se obeležava Dan sećanja, koji ove godine pada 30. maja.

Autoklub AAA predviđa da će sezona vožnje u SAD biti izuzetno frekvetna ove godine, pri čemu se procenjuje da će samo za vikend na Dan sećanja oko 39,2 miliona ljudi putovati prevaljujući rastojanje od kuće od 50 milja ili još veće.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: