Pahor je izjavio da nigde u dokumentima ne piše da je potrebno, ali da se očekuje da će se uspašan dijalog Beograda i Prištine završiti međusobnim priznanjem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

slovenija
Foto: Shutterstock

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je premijerka Srbije Ana Brnabić formalno u pravu da se u dokumentima ne pominje međusobno priznavanje Srbije i Kosova, ali je kazao kako očekuje da će se uspašan dijalog Beograda i Prištine završiti međusobnim priznanjem.

“Želeo bih da dijalog ponovo ojača, jer je njegov uspeh na obostranu korist. Obe strane na žalost sada ističu pre svega razloge zbog kojih ne mogu da ga nastave. Razumem ih, ali to nikud ne vodi”, ocenio je Pahor u intervjuu Politici.

On je u vezi s ratom u Ukrajini rekao da se sada odlučuje o geopolitičkoj sudbini Zapadnog Balkana u narednih 10 do 15 godina.

“Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj deo Evrope imaće posledice. Na ovom prostoru će se učvrstiti Rusija, Kina, Turska i zalivske države. EU nikako ne uspeva to da sagleda. I dalje ću se preko inicijative Brdo-Brioni zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i njegovo priključivanje EU”, istakao je Pahor.

On smatra da Slovenije i Srbija imaju odlične, vrlo razgranate i raznovrsne odnose.

“Srbiji nije lako. Vidim da moj prijatelj Vučić ne može u potpunosti da računa na evropsku budućnost Srbije. Zato se trudi da očuva strateške odnose sa svim stranama, a to je u ovim geostrateškim odnosima sve teže i teže. Vrlo je važno da pri svim problemima Srbija jača demokratiju i kroti nacionalizam”, poručio je predsednik Slovenije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: