Podeli vest

Makedonski Institut za javno zdravlje objavio je u svom najnovijem izveštaju o praćenju kvaliteta i bezbednosti površinskih voda za kupanje u Ohridskom jezeru da privatne kuće duž cele obale, kao i seoska naselja koriste septičke jame za komunalne otpadne vode.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Njihovo pražnjenje se vrši na javnim komunalnim lokacijama, ali da to ne utiče na kvalitet vode u jezeru.

Kako se navodi, u selu Radožde septičke jame iz kuća ili se ulivaju direktno u jezero, ili pošto se nalaze na obali plaže, poniru u jezero i samim tim su direktni zagađivači istih.

U izveštaju objavljenom 10. jula navodi se da su hotel “Desaret”, autokampovi “Gradište”, “Ljubanište” i “Livadište”, restoran “Ostrovo” i drugi ugostiteljski objekti u naselju “Sveti Naum”, kao i turistička naselja od Struge do Radožde, priključena na kanalizaciju koja je izgrađena 2013. godine, ali da ona ne radi, prenosi makedonski Kurir.

Prema saznanjima Instituta, u fazi prečišćavanja otpadnih voda postoji samo drobilica za fekalne materije, ali nema filtera i nema hlorisanja otpadne vode pre ispuštanja u jezero, koja je direktan zagađivač jezera.

Jedini hotel na ovom potezu povezan sa kolektorskim sistemom jesu hoteli “Makpetrol” i “Biser”, navodi se u izveštaju.

Kao potencijalni zagađivači označene su privatne kuće koje se nalaze na obali Ohridskog jezera od plaže Saraište do crkve Svete Sofije do primorskog dela naselja Kaneo.

“Potencijalni zagađivači su i rešetke postavljene na obali jezera na samim plažama, kao i odvodne cevi za sakupljanje atmosferskih voda koje se ulivaju u jezero, uz mogućnost (namernog ili nenamernog) priključenja kanalizacije iz kolektivnih stambenih zgrada i privatne kuće”, navodi se u izveštaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: