Podeli vest

Najviši stepen upozorenja na ekstremne vrućine na snazi je drugi dan u delovima Zapadne Australije, a danas je proširen i na Južnu Australiju, dok su područja Kvinslenda i Novog Južnog Velsa pod “ozbiljnim” upozorenjima, saopštila je nacionalna meteorološka agencija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Agencija je takođe upozorila na povećan rizik od izbijanja šumskih požara. U zapadnim oblastima Pilbara i Gaskojn za danas su najavljene temperature do 40 stepeni Celzijusa, dok bi, prema prognozama, temperatura u rudarskom gradu Paraburdu danas mogla da dostigne 48 stepeni Celzijusa.

Na istočnoj obali, u prestonici Novog Južnog Velsa, Sidneju živa u termometru mogla bi da pokaže 40 stepeni Celzijusa, skoro 10 stepeni iznad prosečnog maksimuma za ovo doba godine.

Visoke temperature povećale su rizik od šumskih požara u nekim područjima, navodi meteorološka agencija i dodaje da Australija prolazi kroz vremenski fenomen El Ninjo, koji se obično povezuje sa ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa “crnim letom” 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: