Podeli vest

Norveška vlada je saopštila da se na osnovu najavljenog produžetka štrajka strahovalo da će više od polovine dnevnog izvoza gasa biti izgubljeno do vikenda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gasovod
Foto:Pixabay

Cena gasa u Evropi je pala danas sa četvoromesečnog maksimuma nakon što je norveška vlada intervenisala kako bi prekinula štrajk radnika na nafnim i gasnim platformama na moru, koji je pretio da pogorša ionako duboku energetsku krizu u regionu.

Cena gasa na terminskom trgovanju za mesec unapred (fjučers ugovori) pala je na holandskom TTF čvorištu, prema poslednjim raspoloživim podacima, za 2,5 posto na 161 evro po megavat-satu (MWh), prenosi CNBC.

Cena gasnih fjučersa se na prethodnoj sesiji popela iznad 178 evra za MWh usled pojačanog straha u pogledu ponude, dostižući najviši nivo od početka marta.

Norveška vlada je kasno sinoć predložila obaveno rešavanje spora o platama putem arbitraže, kako bi se okončao štrajk radnika na morskim platformama.

„Najavljena eskalacija štrajka bi imala kritične implikacije u trenutnoj situaciji, kako u vezi s energetskom krizom, tako i s geopolitičkom situacijom sa kojom se suočavamo zbog rata u Evropi“, navela je ministarka rada Marte Mjos Persen u saopštenju.

Prema norveškom zakonodavstvu, vlada može da interveniše u određenim uslovima kako bi primorala strane u radnom sporu da dođu pred arbitražni odbot za plate koji će odluči o tom pitanju.

Radnici na morskim nafnim i gasnim platformama su stupili u štrajk utorak, a sindikat Lederne, koji ima više od 1.300 članova, pozvao ih je na akciju jer je predloženo povećanje plata bilo ispod stope rasta inflacije.

Norveška vlada je saopštila da se na osnovu najavljenog produžetka i omasovljavanja štrajka strahovalo da će više od polovine dnevnog izvoza gasa iz zemlje biti izgubljeno do vikenda.

Predlog da arbitražna komisija reši spor o platama između sindikata Lederne i Norveškog udruženja za naftu i gas znači da su se obe strane složile da prekinu štrajk, navodi CNBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: