Podeli vest

Učešće u glasanju uzeo je 51 poslanik od ukupno 80, 50 je glasalo za nepoverenje vladi Abazovića, jedan je bio protiv.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

abazović
Foto: Shutterstock

Nakon 12 sati rasprave Skupština Crne Gore izglasala je kasno sinoć većinom glasova nepoverenje vladi Dritana Abazovića, na inicijativu DPS Mila Ðukanovića i još četiri partije.

Učešće u glasanju uzeo je 51 poslanik od ukupno 80, 50 je glasalo za nepoverenje, jedan je bio protiv.

Za nepoverenje vladi osim DPS, SDP, DUA, SD, glasali su i poslanici Demokratske i Prave Crne Gore.

Poslanici koalicije Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije su pre glasanja napustili salu.

U završnom obraćanju uoči glasanja o nepoverenju premijer Dritan Abazović je rekao da treba imati u vidu da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC glavni razlog za pokretanje nepoverenja njegovoj vladi.

Rekao je da očekuje da će uskoro biti konstituisana nova vlada, a ako se, kazao je to, ne desi, država će biti gurnuta u ozbiljnu nestabilnnost.

“Želim da tumačim ovo kao doprinos pomirenju, a ne kao neku negativnost. Crna Gora uz dosta muka prelazi neke nivoe demokratije – 30. avgusta 2020. je osvojena sloboda, sad neka manja ostrva slobode, i to je bitno”, rekao je Abazović.

Činjenica je, kako je rekao, da pobedu odnosi DPS uz pomoć nekih opozicionih snaga, koje “od večeras to možda nisu”.

“Ovo je samo jedna od bitaka i svi ćemo se uskoro susresti, da se suočimo sa sudom građana. Verujem da DPS tada više neće formirati nijednu vladu. Da ljudi koji su unutar vlade, a rade za određene strukture u cilju destabilizacije, ili unutar nove parlamentarne većine a rade isto, više neće imati tu priliku”, rekao je Abazović, čija vlada do izbora nove ostaje u tehničkom mandatu.

Istakao je da je siguran da će neki u narednom periodu završiti političku karijeru, što će, kako je ocenio, biti veoma blagotvorno.

“Mislim da će to označiti novi početak za celu Crnu Goru”, kazao je Abazović.

Predstavnik predlagača inicijative za obaranje vlade Danijel Živković je tvrdio da Temeljni ugovor nije razlog za obaranje Abazovićeve vlade.

Za isključivog krivca za inicijativu označio je Abazovića zbog, kako je rekao, pogrešnih poteza i zapostavljanja evropskog puta Crne Gore.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: