Podeli vest

Palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur nazvao je odluku SAD da stave veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi “tužnim danom”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/AP Photo/Craig Ruttle

Mansur je dodao da veruje da će jednog dana oni koji, kako je naveo, “ne vide stvarnost” na kraju reagovati na “masovni pritisak čovečanstva, od jednog do drugog ugla sveta, sa milijardama ljudi koji će zahtevati prekid vatre”, prenosi CNN.

“Mi smo uznemireni kao i naši ljudi, koji su besni na sistem UN – na Ujedinjene nacije, na Savet bezbednosti, na Generalnu skupštinu. Oni su i ljuti i frustrirani jer vide ovu ogromnu izraelsku ratnu mašinu koja ubija na hiljade, a ipak je Savet bezbednosti paralizovan“, rekao je Mansur.

Palestinski premijer Mohamed Štaje takođe je osudio američki veto, ocenjujući da je “neuspeh Saveta bezbednosti” nova dozvola za, kako je naveo, “nastavak ubijanja, uništavanja i raseljavanja”.

“Upotreba veta razotkriva licemerje tvrdnji SAD-a da brinu o životima civila“, naveo je Štaje u saopštenju.

Za nacrt rezolucije Saveta bezbednosti kojom se poziva na hitan prekid vater u Pojasu Gaze u petak je glasalo 13 zemalja, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Velika Britanija bila uzdržana u SB UN zbog izostanka osude Hamasovih zločina

Misija Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da ta zemlja ne može da glasa o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi koja “ne osuđuje zločine koje je Hamas počinio nad nedužnim izraelskim civilima 7. oktobra”.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Velika Britanija u petak bila uzdržana prilikom glasanja u SB UN o rezoluciji kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Velika Britanija je dodala da je “ozbiljno zabrinuta” zbog humanitarne situacije u Gazi i da smrt civila i raseljavanje u Pojasu Gaze ne mogu biti nastavljeni, prenosi CNN.

“Izrael treba da bude u stanju da se pozabavi pretnjom koju predstavlja Hamas i to treba da uradi na način koji poštuje međunarodno humanitarno pravo, tako da se takav napad nikada više ne bi mogao ponoviti”, navedeno je u saopštenju.

Za rezoluciju na koju su SAD stavile veto glasalo je 13 zemalja.

U nacrtu rezolucije, koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, poziva se na “trenutni humanitarni prekid vatre”, kao i na “trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca” i “obezbeđivanje humanitarnog pristupa”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: