Podeli vest

Papa Franja poručio je danas nakon uskršnje mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu da je potrebno ”zaustaviti vetrove nad Evropom i Mediteranom”, i dodao da se mir nikad ne gradi oružjem, već ”pružanjem ruku i otvaranjem srca”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Andrew Medichini (STF)

”Koliko patnje vidimo u očima dece. Deca u tim ratnim zemljama zaboravila su da se smeju. Pogledom nas pitaju: zašto? Zašto toliko smrti? Zašto toliko razaranja? Rat je uvek apsurd i poraz”, rekao je papa u uskršnjoj poruci i blagoslovu ”Urbi et Orbi”, prenosi agencija ANSA.


Papa je istakao da aktuelni sukobi u svetu imaju ozbiljne posledice na, kako je rekao, iscrpljeno civilno stanovništvo, a pre svega na decu.
”Dok pozivam na poštovanje principa međunarodnog prava, nadam se opštoj razmeni svih zatvorenika između Rusije i Ukrajine: svi za sve. Štaviše, još jednom apelujem da se omogući zagarantovan pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra, kao i hitan prekid vatre u Gazi”, rekao je papa.


Papa je predvodio uskršnje bdenje koje je trajalo više od dva sata u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.
Njegov glas je s vremena na vreme zvučao hrapavo i bez daha, ali je pročitao sve pripremljene tekstove, uključujući i homiliju dugu više od jedne stranice i osmehivao se i mahao okupljenima dok je odlazio u invalidskim kolicima.


Večernja misa počela je u skoro potpunom mraku pre nego što su upaljena svetla, koja su označila prelazak iz tame u svetlost kada je, kako je navedeno u Bibliji, Isus Hristos ustao iz mrtvih.
Misi je prisustvovalo oko 6.000 vernika.
Papa Franja je u propovedi pozvao hrišćane da sačuvaju svoju veru čak i kada su opterećeni tugom, strahom ili drugim nedaćama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: