Podeli vest

Papa Franja osudio je danas nasilje nad ženama, poručivši da svako društvo treba da poštuje sve žene. “Svako društvo treba da prihvati dar koji žena predstavlja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ AP Photo/Andrew Medichini

Svaku ženu treba poštovati i braniti. Svako ko naudi ženi, skrnavi Boga kog je žena rodila”, rekao je papa, prenosi Rojters. On je dodao da žene imaju ključnu ulogu u promociji mira.

“Svet takođe treba da se pogleda u majke i žene kako bi pronašao mir, izašao iz spirale nasilja i mržnje i ponovo video stvari pravim ljudskim očima i srcima”, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

U pitanju je prvi govor pape Franje od brutalnog ubistva 22-godišnje Đulije Čeketin u novembru prošle godine, navodi agencija. Krivicu za njeno ubistvo priznao je njen bivši dečko.

Ubistvo je izazvalo proteste širom zemlje i dovelo do poziva da učenje o poštovanju prema devojčicama postane deo školskog programa, počevši od nivoa vrtića. Italijanski parlamentarci su, u međuvremenu, jednoglasno podržali niz mera za suzbijanje nasilja nad ženama nakon što je ubistvo 22-godišnjakinje ponovo otvorilo nacionalnu debatu o tom pitanju.

Prema podacima italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, više od 100 žena je ubijeno 2023. godine, od kojih je otprilike polovina ubijena od strane partnera ili bivšeg partnera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ DANAS dočekuje SARACINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, saopštila je Služba…