Podeli vest

Papa Franja danas je ponovo osudio ”sve ratove”, ali nije direktno pominjao ni rat u Ukrajini, ni rat u Pojasu Gaze, dodajući da je dobio primerak Jevanđelja i brojanicu koji su pripadali čoveku koji je poginuo na frontu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

”Mnogi mladi ljudi odlaze da ginu u ratu. Pomolimo se gospodu da nam da milost da pobedimo ludilo rata, koje je uvek porazno”, rekao je papa tokom nedeljne audijencije na Trgu Svetog Petra, prenosi Rojters.

Argentinska monahinja Lusija Karam, koja je izvela papu pred vernike, saopštila je da je muškarac čije je Jevanđelje i brojanicu papa dobio, bio 23-godišnji ukrajinski vojnik koji je ubijen u Avdejevki prošlog meseca.

Ona je dodala da je papa bio dirnut što je te predmete dobio, ”jer on voli Ukrajinu i pati zbog mučeništva naroda koji je okrutno napadnut”.

Franja je prethodno pozvao Ukrajinu da “smogne hrabrost bele zastave” i pregovara sa Rusijom o prekidu rata, što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio, uz izjavu da se papa bavi “virtuelnim posredovanjem”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, takođe, izrazio neslaganje s papom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Pesko ocenio je papin poziv na pregovore kao ”sasvim razuman” i dodao da je Rusija za to spremna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: